Renovering av huset

Planen var att:

  • sätta igen dörren mellan köket och sov/vardagsrummet
  • göra en ny dörröppning mellan farstu och sov/vardagsrum
  • riva större delen av köksinredningen
  • bygga upp ny köksinredning
  • avdela en del av köket och göra det till ett dusch- och toarum

Klicka på bilderna för att se dem i större format.

April 2005.
Jag river garderoberna i köket. Här ska badrummet senare byggas.
Garderoberna är helt borta, bara sockeln kvar. I den finns en massa skräp.
Skåpen ovanför diskbänken är borttagna.
Aj då, rötskador i golvet bakom kylskåpet, ser ut som att det fortsätter under diskbänken.
Början av maj 2005.
Den här dörröppningen ska byggas igen. Jag tar bort dörrfodret.
Sedan tar jag bort dörrkarmen.
Här ligger dörrkarmen på golvet i köket. Den ska jag återanvända i den nya dörröppningen.
Gamla etiketter på dörrkarmen.
"Ternstett" har någon skrivit på dörrkarmen.
Den är tydligen tillverkad i Boxholm.
Slutet av maj 2005.
Här ska det bli en dörröppning, så elcentralen måste flyttas.
Nu är elcentralen borttagen.
Här sitter den nya elcentralen på plats. Som tur var behövde jag bara flytta den ca en meter, så jag behövde inte skarva så många kablar.
Det är annat som behöver tas bort också för att göra dörröppningen.
Närbild på den gamla medaljongtapeten bakom golvlisten.
Början av juni 2005.
Här har jag börjat såga mig igenom väggen, lager för lager. Innanför den ljusblå tapeten fanns två till lager tapet, uppskattningsvis från 70- och 80-talen. Därefter kom en tunn plywoodskiva, därefter den bruna med fyrkantigt mönster och blommor. Kan den vara från 50-talet? Eller ännu äldre? Innanför den satt grå medaljongtapet som ursprungligen hade varit grön, det syntes längst uppe och nere där lister hade suttit. Den satt direkt på brädor. Vad fanns innanför dem tro?
Jo, mer medaljongtapet av samma slag! Och under den det äldsta lagret, en annan medaljongtapet som måste vara från ca 1905 eftersom huset byggdes då. Under den var det 6 cm tjocka lodräta plankor.
Sen började jag såga från andra hållet. En himla blandning av spånskivor, masonit och tapeter mötte mig. Den tapet som syns här är en otroligt ful vitgråspräcklig, kanske från 40/50-talet?
Här syns flera av tapetlagren.
Det här var en av de innersta tapeterna.
Tittut! Jag har lyckats få bort en av plankorna, efter mycket besvär. Men det jobbigaste var plankorna längst ut i sidorna, dem var jag tvungen att klyva. Hur gör man det när väggen är 15 cm tjock så att man inte kan använda vare sig sticksåg eller cirkelsåg? Jag borrade en massa hål och bankade in kilar tills de sprack.
Mitten av juli 2005.
Efter vår semesterresa på Öland tog jag itu med väggen där badrummet skulle byggas. Där fanns också många tapetlager samt ett lager plywood från 1963. Årtalet vet jag för att tidningar satt klistrade på plywooden. Samma bruna tapet med fyrkantmönster och blommor satt där, så den måste vara några år äldre än 1963 i alla fall.
Här har jag tagit itu med kortsidan.
Bara några småbitar tapet kvar.
2005-07-25.
Äntligen kan man börja bygga väggen. 45x70 mm reglar använder jag.
2005-08-04.
Fast vid närmare eftertanke är det bäst att fixa avloppet först. Dvs jag måste ta bort diskbänken. Under diskbänken (i sockeln) såg det inte klokt ut. En massa damm, spån, kol, maskätna ärter... Kanske har möss släpat in det? Åtminstone allt utom kolet, för man brukar lägga kol för att möss inte gillar det.
2005-08-05.
Här är hela diskbänken borta och dessutom golvbrädorna, som var ganska ruttna. Isoleringen under golvet var av märkligt slag i den vänstra delen. Sand, murbruks- och tegelbitar. Kanske kommer det från en gammal spis som har stått där? I den högra halvan var det spån som isolering.
Det blir samma omständliga jobb med att ta bort tapeter och skivor från väggen bakom diskbänken. Ett lager linoleumliknande material fanns det.
Väggen är ren och jag har grävt upp isoleringen och tagit bort bjälklagsbotten (som hade gammalt mögel på undersidan). Sen skulle jag byta en rutten väggplanka. När jag tog bort den så rasade det ut en massa kolstybb ur väggen. Hela köket fylldes med koldamm! Jag bytte plankan och hällde i kolstybben ovanifrån i ett hål jag gjorde längre upp på väggen.
Så här sotig blev jag.
Marken syns. Det är torrt och fint. Men dammigt.
2005-08-09.
Rörmockarn kom och drog avloppsrör för badrummet. Efter det lade jag på ny bjälklagsbotten och isolering samt ny isolering runt vattenslangen.
2005-08-10.
Nya golvplankor ovanpå. Ser ganska fräscht ut va?
2005-08-12.
Väggarna måste rätas upp med kilformade reglar. Jag passar på att lägga in extra isolering.
2005-08-15.
Spånskivorna på plats!
Även runt badrummet blir det spånskivor. Här ska dörröppningen bli.
2005-08-19.
Köksskåp köpte jag på IKEA, modell Lidingö. Svårt att sätta upp när väggarna inte är riktigt raka...
Men det går.
Även om jag måste acceptera en glipa mellan taket och skåplängan eftersom taket är snett.
2005-08-21.
Diskbänken bygger jag själv. Det ska vara skynken istället för dörrar, i gammal bondstil, så det räcker med en enkel modell. Materialet är simpla 45x45mm reglar.
2005-08-27.
Nu är den vitmålad, och bänkskivan med diskhoar är klar att sättas på plats. Diskbänksinsats och bänkskivor köpte jag på IKEA. Svarta gjutjärnsknoppar från Indiska höjer intrycket av skåpen.
2005-09-07.
Bänkskivan var deras enklaste modell i bok, men jag betsade den med ekfärgad oljebets och oljade in den, så det ser ut som ek. Kylskåpet är nu på sin rätta plats. Och inte minst är elen dragen klart, det tog flera dagar...
2005-09-12.
Äntligen dags att fortsätta med badrummet, nu när det finns vatten i köket igen! Jag var utan vatten i 26 dagar, men det gick ganska bra med hjälp av en vattendunk med kran, och det var ju sommar. Här har golvreglarna kommit på plats. Hyvlade i alla möjliga former för att dels räta upp det lutande golvet, dels åstadkomma ett fall mot golvbrunnen.
Extra isolering så att det inte blir så kallt om fötterna.
2005-09-17.
Golvskivorna är ditskruvade. Jag fräste bort ett par tre millimeter runt golvbrunnen för att få extra fall närmast den. Spackling är påbörjad.
2005-09-25.
I väntan på elektrikern satte jag upp den gamla lådhurtsen igen, men på ett nytt ställe mittemot spisen bredvid badrumsdörren. Den får en likadan skiva som på diskbänken. Lådorna ska bli vita med svarta knoppar sedan.
2005-09-27.
Även i badrummet måste väggarna rätas upp med kilformade reglar. Sen fick elektrikern komma. Det som ska drivas med el är element, mulltoa, lampa och tvättmaskin.
2005-09-29.
Sen satte jag upp gipsskivor.
2005-09-30.
Spackling påbörjad.
Masoniten som täckte taket tog jag bort. Under den dolde sig pärlspont, kanske 100 år gammal. Den ska vi ha kvar. Taket skrapas och slipas. Det satt fyra lager färg på det. Det understa får sitta kvar till stor del eftersom det sitter bra.
2005-10-02.
Bakom badrummet ska det sitta en utkastare (trädgårdskran), så jag börjar sätta upp panelbrädor där för att underlätta för rörmockaren. Eterniten på baksidan av huset tog jag bort redan i april. Panelen är 22x170 mm. Locklisten får vänta.
Eftersom mattläggaren har två veckors väntetid så har jag tid att sätta upp badrumsdörren.
2005-10-12.
Och greja på utomhus också. Eterniten är borta från östra gaveln.
2005-10-18.
Medan jag väntar på mattläggaren ägnar jag mig åt att kakla i köket. Det var svårt i början men efter några plattor gick det lättare. Här är resultatet, med silikon mellan bänkskivan och kaklet och allt.
2005-10-22.
Tröskeln till badrummet måste höjas enligt mattläggaren. Jag lägger under två 3 mm masonitskivor så att den höjs 6 mm.
2005-10-23.
Jag målar badrumstaket. Två lager grundfärg och tre lager vitfärg ska väl räcka för att hålla det vattentätt. Våtrumsfärg förstås.
2005-10-25.
Ett par till varv med spackel och slipning innan mattläggaren kommer.
2005-10-26.
Nu har mattläggaren varit här.

Så ser golvet ut.
Dessvärre tog vattnet i brunnen slut idag. Typiskt, när badrummet snart är klart! Det är extremt låg grundvattennivå denna höst, läser jag på nätet, så det har inte blivit något plötsligt fel på brunnen. Vi får invänta högre grundvattennivå, och gräva ur brunnen några decimeter när det blir tid till det. Och snåla så mycket det går med vattnet.xz
2005-11-01.
Nu har elektrikern gjort sitt.
2005-11-02.
Och nu rörmockaren.
Varmvattenberedaren på 35 liter sitter under diskbänken.
2005-11-03.
Jag målar taklisterna och börjar sätta upp övrig inredning såsom duschdraperistång.
2005-11-04.
Nu går det äntligen att duscha hemma! Om det funnes vatten i brunnen alltså...

Installerade tvättmaskinen. Jag fyllde brunnen med vatten från grannens trädgårdsslang, det ska nog räcka ett tag om jag snålar. Men tvättmaskinen drar 50 liter per tvätt, det märks i brunnen...
2005-11-05.
Mulltoan på plats. Den heter Mulltoa 40 och kostade 12 000 kr. Dyrt för en toastol av plast, men nu slipper jag gå till utedasset!
2005-11-08.
Bredvid spisen ska det bli mosaik av de överblivna kakelplattorna. Jag sätter dem på den gamla skivan och en list runt tillverkad av det som var kvar av de nya bänkskivorna i bok.
2005-11-09.
Efter fogning av plattbitarna och betsning och oljning av listerna är det klart.
2005-12-01.
Väggar och tak är målade. Öppna hyllor i köket tycker jag är bra. Egen design...
2005-12-06.
Jag bygger en "spark-låda" under diskbänken.
2005-12-10.
Bottenskivor och hyllplan tillsågade, målade och ditlagda. De ligger löst, så att man kommer åt att inspektera rören och golvet.
Kaklet bakom kaminen var sprucket och fult. Jag ville ha mosaik istället. Jag började med att ta bort kaklet.
Mosaiken ska gå ända upp till taket, så jag tog bort tapeten ovanför kaklet också.
Ett ventilationshål dolde sig bakom tapeten.
Januari 2006.
Det gick åt massor med spackel för att släta ut väggen bakom kaklet. Sedan började jag sätta mosaik.
Februari 2006.
snowflakes.lookandfeel.com kan man göra snöflingor. Jag gjorde en och sparade den som en eps-fil. Bearbetade den i PhotoShop och projicerade den mot väggen. Ritade längs konturerna och märkte ut färgerna.
Nu sitter konturerna på väggen.
Detta tog lång tid! Det som skiljer den här bilden från den förra är en dags arbete.
Efter ytterligare ett dagsverk.
2006-04-06.
Efter några till dagsverk är det äntligen klart.
Det här kanske inte hör till renovering egentligen, men det var detta jag sysslade med våren 2006 istället för renovering. Jag byggde en trädgårdsdamm. Först blev det en massa grävande. Jag slog pinnar i marken för att mäta upp rätt nivåer.
Sen lade jag i skyddsduk.
Sedan dammduken av PVC. Nu var det inte brist på vatten i brunnen, det gick bra att fylla dammen därifrån.
Vid grävningen tog jag reda på alla stenar, de kommer väl till pass nu, de får ligga runt dammkanten och dölja dammduken. Några kokosmattor får hänga nedför kanten också, så att växter har något att växa i.
Jag ska göra en liten bäck, så det behövs en liten minidamm uppe på kullen som vattnet ska komma ifrån.
Jag lägger även dammduk i bäckfåran. Jag lägger en pump på botten av dammen och drar en slang upp till minidammen. Slangen gräver jag ner. Vattnet kopplas på och det börjar att rinna och porla!
Pumpen har även ett munstycke för fontän.
Jag köper några vattenväxter och planterar ut.
Nu är hela kanten täckt av stenar.
Så här såg det ut i juni.
Augusti 2006. Näckrosen kom upp i juli. Solrosen kom upp spontant från fågelfrön.
Taket på det stora uthuset är i akut behov av byte eftersom det är hål i det pga rost. Men jag bestämmer mig för att bara byta det på nordsidan eftersom det är i mycket bättre skick på sydsidan. Det blir papp på nordsidan fast det är plåt på sydsidan, men ingen kommer ju att lägga märke till det eftersom båda sidor aldrig syns samtidigt (utom från flygplan). Jag börjar bända bort taket.
Jag byter de sämsta brädorna.
Jag inser att det skulle gå mycket lättare med en byggnadsställning, så jag ägnar ett par timmar åt att bygga en. Att ta bort plåten kräver en hel del arbete med vinkelslipen. Här har jag satt fast fotplåt, trekantstav vid gavlarna och börjat sätta fast underlagspapp.