Finanskrisen orsakades av staten

Bo Rothstein skriver i SvD att ”nyliberalerna” är tysta så att de dånar därför att de inte kan förklara finanskrisen. Det stämmer att många liberaler (varför prefixet ”ny”?) inte kan förklara finanskrisen, men det beror inte på, som Rothstein skriver, att de inte accepterar socialistiska förklaringar, utan tvärt om att de är alltför socialistiskt indoktrinerade. Till och med i tidningen Affärsvärlden kan man läsa att ”girigheten” är orsaken till krisen. Men det finns undantag, exempelvis Johan Norberg, som inte alls är tyst. Krisen beror på för mycket statliga ingripanden och regleringar, inte för litet. Sök reda på information om den österrikiska konjunkturteorin om du inte tror mig. På von Mises instituts hemsida finns mer information om den österrikiska ekonomiska skolan. Jag tror att du kommer att få många aha-upplevelser om du läser där.

2 reaktioner till “Finanskrisen orsakades av staten”

  1. Det är ju möjligt (men inte alls säkert) att staten förvärrat saken genom en för aktiv och oliberal inblandning i bostadsmarknaden/finansmarknaden eller andra marknader, men i grunden är det marknadens (aktörers) fel. Det var dumt av bankerna att göra som de gjorde. Att skylla på staten duger inte, helt rationella och intelligenta individer handlar rationellt även när staten lägger sig i; nu visade dig att bl a bankerna inte var helt rationella och intelligenta.

  2. Även om man är helt rationell och intelligent och inte styrs av känslor så går det inte att veta vad marknadsräntan skulle ha varit om inte staten hade lagt sig i. En sådan individ famlar i mörkret i sina ekonomiska beslut trots sitt förnuft. Men ingen är helt rationell, och när då räntan sätts lägre än marknadsräntan så är det klart att man frestas att ta mer lån än man borde. Girighet går inte att avskaffa, men statlig klåfingrighet går.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *