Om befria.nu

befria.nu är personlig hemsida för Elias Waldhe (tidigare Bröms). Här tar jag upp tankar och upplevelser som jag tycker är viktiga, ofta med anknytning till frihetssträvanden av olika slag.

Historik

Jag har haft en personlig hemsida längre än de flesta. Redan 1994 lade jag upp några sidor på Umeå universitets hemsida. De innehöll några foton jag hade tagit, några nördiga sidor om datorgrafik och talet pi och någon information om vegetarianism.

1996 orsakade det ett visst rabalder hos universitetsledningen när jag började skriva om djurrättsaktivism och den då aktuella demonstrationen mot ”Köttriksdagen” som skulle hållas i Umeå. Nordnytt kom hem till mig och satte en kamera i ansiktet på mig och frågade ut mig om demonstrationen. För att vara universitetet till lags flyttade jag sidorna till Algonet, på adressen www.algonet.se/~eliasb.

2002 hade det blivit enklare och billigare att skaffa sig ett eget domännamn, så jag köpte domänen befria.nu. Jag skrev ihop en egen programvara i php som hanterade nyheter, kommentarer, recept, bokrecensioner m.m. Jag behandlade flera olika ”befria”-teman: befria djuren, befria din matvanor (om veganism), befria kvinnorna (om feminism/queer), befria kroppen (om löpning), befria din själ (om andligt forskande).

2006 flyttade jag över det mesta till programvaran WordPress och sajten fick då ett nytt utseende, men innehållet var ungefär detsamma.

2011 separerade jag bloggen mer från resten av sidorna. Djurrättssidorna lade jag under en egen subdomän djur.befria.nu. Argumentsamlingen för vegetarianism stoppade jag in där också, även om den inte bara handlar om djurrättsaspekten. De separata sidorna om feminism, löpning och andlighet skippade jag, men jag flyttade de bästa texterna till bloggen så att de finns åtkomliga i arkivet.

Ämnen

Nu skriver jag om precis vilka ämnen som helst i bloggen, men kategoriserar dem tydligare i många olika kategorier så att besökare kan läsa om endast de ämnen som intresserar dem. Den enda underavdelningen av sajten är djur.befria.nu.

Men om jag nu skriver om vad som helst, varför ska sajten heta befria.nu? Därför att ofta har jag ett frihetstema på det jag skriver. Jag är politiskt liberal, jag förespråkar djurs frihet från människors förtryck, jag anser att hela tillvaron går ut på att sträva mot större frihet. Spädbarnet vill ha frihet från alla obehagligheter, det tränar automatiskt på att förbättra sin rörelseförmåga, för att senare göra sig fri från sina föräldrar. När vi dör en naturlig död gör vi det oftast utan protester, därför att vi vet att vi befriar oss från en fysisk tillvaro som har blivit alltför jobbig. Vad händer sedan? Jo då upptäcker vi en ny frihet, att välja en ny tillvaro som en annan varelse, och vi återföds. Frihet är universums drivkraft.

Jag har genomgått några perioder av olika intressen, vilket delvis avspeglar sig i bloggen:

 • 1996 – 2003 var jag aktiv i djurrättsrörelsen.
 • 2001 – 2006 utforskade jag ut-ur-kroppenupplevelser och annat ”övernaturligt”/andligt.
 • 2005 – 2008 läste jag mycket om liberalism och blev definitivt 100% politiskt liberal.

Denna kombination av intressen är minst sagt ovanlig. Djurrättsaktivister tycker ofta illa om liberaler, därför att de förra anser att de senare prioriterar företagsvinster framför djuren. Liberaler tycker ofta illa om djurrättsaktivister därför att de förra har en tradition av att endast försvara människors rättigheter och hylla förnuftet (som de hävdar endast människor har). Och andliga frågor ses av de flesta som flummigt, ovetenskapligt och en rent privat fråga.

Men jag anser att allt detta hänger ihop. Människan utvecklas mot större frihet. Det stora uppsvinget ekonomiskt, kulturellt och vetenskapligt vi har sett de senaste århundradena beror på att vi har släppt oss fria att skapa det vill vi ha och utforska världen så som den verkligen är, istället för att låta oss hindras av felaktiga föreställningar och regler. Vi behöver inte fängsla djur längre för vår överlevnad. Utforskandet av den andliga världen kommer oundvikligen när vetenskapen har utforskat det materiella klart. Eller rättare sagt kommer vi att upptäcka att allt i grund och botten är andligt, även materien. Och den insikten kommer sannerligen att släppa oss fria. Helt!

Om detta handlar den här bloggen.

33 reaktioner till “Om befria.nu”

 1. Jätteintressant projekt! Livsbejakande och intelligent. Hoppas den utvecklas ännu mer!

 2. Mycket bra och inspirerande webbplats Elias. Personliga och intressanta texter.

 3. jag tycker att ni borde ha en sida med länkar och göra reklam för veg-sweden på er startsida så att fler blir med i den.

 4. Imponerande sida, absolut. Inte nog med att man träffar likasinnade, man kan även få sina åsikter publicerade i tidningen… coolt.

 5. Väldigt bra sida det här. Hoppas på att få läsa mer om hur man befriar kropp och själ från diverse otyg som normer och regler och hjärnspöken. Imponerande.

 6. Vad härligt att det finns människor som du Elias!! Sveriges likasinnade behöver kunna mötas någonstans och bli inspirerade och motiverade, TACK för att du skapat en sådan hemsida och fortsätt!

 7. Gillar sidan väldigt mycket!! Har t ex fått bra svar att ge kompisar och andra när de ställer

 8. härligt att se att du också strävar fortfarande! vi kommer att mötas fler gånger på livets vandring.

 9. Hej! Kollade runt här igen – vilken lysande bildkonst! Du har verkligen många begåvningar! Hoppas vi ses om inte allt för länge! Glad påsk!

 10. vill hålla med alla tidigare inlägg om hur inspirerande och imponerande din sida är. take care!

 11. Kan också passa på att berömma sidan, Elias! Har börjat använda insändarsidan och märkt att det kan ge bra resultat. Dock känns det jobbigt att inte veta om och i så fall var insändaren kommer in, när man inte kan ha koll på alla tidningar. Skulle det inte kunna fixa en funktion vid insändarservicen där man kan informera när en insändare har kommit in i en tidning?

 12. Jag tycker att lite mer bakomliggande och korrekt fakta hade varit på sin plats i frågan om stenåldersdiet eller inte. /cave-eater

 13. En fin sida där man kan finna vänner med samma intressen. Verkligen en sida i min smak. Carpe Diem

 14. Har studerat IOGT:s hemsida och o så tråkigt! Deras rörelse tycks bara vända sig till antingen barn eller folk med grått hår,det finns ju inget som tilltalar typ gruppen 20-45år!Utveckla gärna en ny nykterhetsrörelse som på ett modernt sätt är till för sk halvungt folk som ser det självklart med nykterhet men utan en massa trist statistik!

 15. Underbar hemsida som verkar ha det mesta som faller mig i smaken. Jag hoppas få skriva med många intressanta personligheter på denna sida.

 16. En vacker dag växer du också upp, och gör du inte det så förorenar du inte arten med dina defekta självutplånande gener.

 17. Jag håller med om att man inte ska ha pälsfarmer, men för allt i världen släpp inte ut dessa djur, de förstör den ekologiska balasen.

 18. Underbar site! Men jag saknar en ”allmän” insändarservice, där man inte behöver hålla sig inom tex kvinnorätt eller djurrätt. Alla åsikter behöver befrias!

 19. Befria oss från prylar som tynger och stressar ihjäl oss genom sin blotta existens!

 20. Sidan är ett bevis på att demokrati och respekt för varandras egendom fungerar jag är tveksam om det skulle fungera i den värld befria.nu strävar mot.

 21. Hej Elias!

  Vad hände med insändarservicen för befria kvinnorna, i Iran finns det högt uppsatta kvinnor som anses som en fara för samhället, att stå emot kriminaliseringen av kvinnor i mellanöstern står inte emot att prata om antimuslim-hetsen som finns med terrorirt varning osv.

  Det är min åsikt.

  Hade gärna sett en insändarservice för att befria kvinnor!
  Kram, annars skitbra det du gör, heja!

  1. Hej! Eftersom den tjänsten inte användes så mycket och jag inte kunde komma på något bra ställe att ha den på så tog jag bort den. Får se om jag kan passa in den någonstans.

 22. Hej Elias! 🙂

  Ja ok, men jag har nog många insändare jag skulle kunna skicka om kvinnor och tex normer i samhället! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *