Svårt att vara vegan?

En del (oftast ickeveganer) påstår att det är svårt att vara vegan. Nej, det är det inte. Inte i den meningen att man måste kunna en massa näringslära, slå i tabeller och avstå från en massa godsaker. Däremot lever vi i ett samhälle där det är svårt att vara vegan. Det är alltså inte veganismen i sig som är svår, utan samhällets anpassning till veganer.

Vi kan ta ett exempel. En del påstår att det som vegan är svårt att få i sig omega-3-fettsyran. Alltid när det talas om omega-3 i media och i läroböcker så sägs det att det finns i fisk. Man kan då få uppfattningen att det endast finns i fisk och att veganer oundvikligen måste få brist på omega-3. Men så är det inte. Det är bara för att de flesta äter fisk som detta nämns som den enda källan. Omega-3 finns även i nötter och frön, och kan intas antingen genom att äta nötter och frön som de är eller genom att ta ett par par matskedar linfröolja om dagen. Det kanske låter besvärligt – men det skulle inte behöva vara så.

Antag att vi levde i ett helveganskt samhälle. Då skulle det inte finnas någon fiskeindustri, inga fiskar i några affärer och inte ens några fiskeredskap att köpa. Däremot skulle det finnas matvaror som vi idag inte ens kan föreställa oss som innehöll omega-3, framställda av nötter och frön. Dessa matvaror skulle finnas lättillgängliga i varje livsmedelsaffär. Knappast någon skulle undgå att äta dessa varor. Endast de mest slarviga skulle därmed få brist på omega-3.

Men tänk om någon fick för sig att bojkotta ”fettsyrevarorna” av någon anledning. För att få i sig fettsyrorna vore hon/han tvungen att äta fiskar. Men hur skulle vederbörande få tag i fiskar? Det vore förstås mycket svårt. Fiskfångst stöddes ju inte på något sätt av samhället.

Dietister och näringsfysiologer skulle då förstås varna för denna farliga kost. ”Det är mycket svårt och det krävs stora kunskaper för att få i sig omega-3 på annat sätt än genom nötter och frön”, skulle de säga. Och de skulle ju ha helt rätt. Att ämnet finns i fiskar skulle vara helt okänt för de allra flesta. Det skulle alltså krävas specialkunskaper för att klara sig utan nötter och frön. Och att sen få tag i fiskar eller fettsyror extraherade ur fiskar skulle förstås vara mycket besvärligt, eftersom fiskar normalt inte fångades och ännu mindre dödades. Man måste nästan vara expert på vildmarksöverlevnad eller stenåldersliv för att lyckas fånga sina egna fiskar, med hjälp av egenhändigt tillverkade redskap.

Men att hitta omega-3 med frö-ursprung skulle vara lätt som en plätt. Man skulle inte behöva ägna det en tanke, liksom de flesta idag inte behöver ägna en tanke åt att få i sig omega-3.

Min poäng är alltså att det är inte så att det är svårt att vara vegan oberoende av hur samhället ser ut! Om samhället stödjer veganismen är det lätt att vara vegan. Det är förstås svårt att inse detta eftersom vi aldrig har haft ett veganskt samhälle.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *