Sanslöst mediedrev

Är det någon som på fullt allvar tror att Borelius och Stigö Chiló utför ett sämre jobb som ministrar bara för att de har anlitat barnflickor svart och inte betalat TV-avgiften? Något sinne för proportioner får vi väl ha! Om alla som ska syssla med politik måste vara perfekt laglydiga, vilka kan då accepteras? Endast yrkespolitiker? Där kan vi tala om ett hot mot demokratin!

Och vart tog debatten om civil olydnad vägen? Det har ju kommit fram att det kanske är ideologiska ställningstaganden som ligger bakom detta. Varför kan då inte minstrarna stå för det? Istället är de defensiva och kommer med dåliga bortförklaringar. Som om det vore helt självklart att i alla lägen följa lagen, oavsett hur skadlig den är. Om skatten på arbete höjdes till 100% och TV-avgiften till 10000 kr/mån, skulle ministrarna då fortfarande följa lagen? Civil olydnad handlar om att bryta mot lagen och ta straffet. Om tillräckligt många gör det måste lagen avvecklas.

Och vart tog debatten om skatterna vägen? Det är ju de absurt höga skatterna på tjänster som är orsaken till att så många anlitar hemhjälp med mera svart. Även om man har råd att betala vitt så är det självklart att det är frestande att göra det svart när det kostar tre gånger så mycket att göra det vitt.

Jag tar mig friheten att översätta ett blogginlägg av Johan Norberg om vad ministrarna hellre skulle ha sagt:

Ja, vi bröt mot lagen när vi gav barnflickorna pengar under bordet. Men det stora brottet är de groteska skatterna ni i förra regeringen införde, som flyttar alla tjänster av det här slaget till den informella sektorn. Om en barnflicka ska få så mycket lön efter skatt som köparen, så måste köparen tjäna sex gånger så mycket innan skatt för att betala henne. På detta sätt har ni förstört förtroendet för skattesystemet, ni har förstört jobbmöjligheter och ni har gjort det omöjligt för fler kvinnor att kombinera barn och karriär.

Alla vet att detta är en informell sektor, att de vi anlitar skulle avsky om vi bad om ett kvitto, och det är ert fel. Ni vet också att det enda skälet till att faktiskt kontakta skattemyndigheten och registrera jobben är om man har planerat en politisk karriär hela livet – som era kollegor, statsministern t ex. Det har inte vi, och vi vill inte gå med på att spela en sådan charad.

Vi är inte stolta över vad vi har gjort, men vi skäms inte heller. Ni borde skämmas. Och nu ska vi arbeta hårt för att avveckla detta perversa system och legalisera alla dessa arbetare, och om vi har någon talan, så vill vi införa en allmän amnesti för alla de som har begått brottet att utföra och köpa tjänster trots era försök att sabotera det.

Jag undrar också – om (s) hade vunnit valet, hade de utsatts för samma granskning och mediedrev? Har någon undersökt hur mycket de socialdemokratiska politikerna fifflar? Jag tycker det luktar mobbing och jantelag om det här. ”Ni ska inte tro att ni kan komma och ta över det här landet!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *