Tillväxt löser miljöproblemen

Miljöpartiet bygger en stor del av sin politik på en fundamental missuppfattning om vad tillväxt är.

Tillväxt är inte bara att det tillverkas mer prylar hela tiden.

Tillväxt kan innebära att det tillverkas mer prylar, men det kan lika gärna – och det gör det i allt högre grad – innebära att prylarna tillverkas på ett effektivare sätt, så att resurser omallokeras till annat än att tillverka prylar, nämligen tjänster. Tjänster som inte tär på Jordens resurser, utan tvärt om effektiviserar energi- och råvaruåtgången.

Men sen är frågan hur mp har tänkt sig att stoppa tillväxten? Hur ska man hindra människor från att vilja jobba effektivare år från år? Det är en fullständigt omöjlig uppgift, eftersom det är en naturligt drift för människor att vilja förbättra sina liv.

Jag kan ta mig själv som ett exempel. Jag jobbar just nu åt ett företag som sysslar med läcksökning i fjärrvärmenät. Deras kunder – energibolag som driver fjärrvärmenät – kan tack vare detta förebyggande arbete minska resursåtgången för driften av fjärrvärme. Färre uppgrävningar. Reparationer istället för utbyte. Bättre för miljön!

Om jag och min kund och deras kunder får syssla ostört med detta, innebär det ökade intäkter för oss, och då bidrar vi till ökad BNP. Alltså tillväxt.

Enda sättet att hindra oss från att arbeta med detta skulle vara att kasta oss i fängelse. Eller egentligen att avrätta oss, eftersom det är först då våra hjärnor slutar att arbeta.

Detta visar hur världsfrånvänd Miljöpartiets politik är.

Jag tror knappast att mp:s avsikt är att stoppa sådana som oss från att arbeta, men Miljöpartiets skrivning i sitt valmanifest om att ”utveckla ett ekonomiskt system som inte bygger på tillväxt” kan rent logiskt inte betyda något annat.

Lösningen på miljöproblemen är ökad tillväxt. Avstannad tillväxt innebär avstannad effektivisering och status quo för miljöproblemen, utöver att det är en människofientlig och omöjlig politik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *