Avskaffa dödsstraffet!

Det är helt fel att döma Saddam Hussein till döden. Liksom det är helt fel med dödsstraff i allmänhet.

Många som argumenterar mot dödsstraff hävdar att det är fel eftersom domstolar kan göra misstag och döma oskyldiga till döden. Därmed säger de underförstått att om domstolarna vore perfekta så skulle det inte vara fel med dödsstraff.

Men det som är fel med dödsstraff är ju inte den risken, utan det barbariska med själva dödandet. Rätten till sitt eget liv måste vara okränkbar för alla – utan undantag. Det finns andra sätt att hindra människor från att fortsätta begå brott. Att låsa in dem på livstid t ex.

Nog vore det bättre att låta denne f d diktator genomgå en ”omprogrammering” under många år i fängelse och låta honom plågas av sitt dåliga samvete, istället för att låta honom komma undan med döden.
Och hur kan irakiska staten ha kvar dödsstraffet efter störtandet av Saddam Hussein? Har de inte fått nog av dödande?

4 reaktioner till “Avskaffa dödsstraffet!”

 1. Detta skrev jag dagen innan Saddam Hussein blev hängd:

  Högt ärade president Tarja Halonen,

  jag apellerar till Er som president i ett land där dödsdomar inte fälls. Försök vänligen förhindra att Saddam Hussein blir dödad! Skall man använda samma metod som han använt, alltså att döda människor? Då gör man sig lika skyldig som han är, också om man stillatigande låter det ske, för man är ansvarig också för det man inte gör. Saddam Hussein är också en människa, hur många än omkommit genom hans verksamhet. Vi borde alltid kämpa emot att döda människor för annars kan våldet inte minskas utan våld leder till en motreaktion med mera våld. Dessutom fattas han om han dödas för forskare och historieskrivare och andra som vill forska i vad som skett.

  Detta skrev jag också till Tysklands förbundskansler Angela Merkel och till en av ledarna för de föreningar jag tillhör. Jag anser att man inte bör ställa sig på samma nivå som Saddam Hussein och använda dödsstraffet.

  Jag tillhör fyra föreningar, bl.a. Tysklands största människorättsorganisation som aktiv medlem och arbetar för också ”de smås” mänskliga rättigheter, liksom för att högakta människans värde, alltså sådant som enlig grundlagen hör till våra rättigheter.

  Nina Michael
  pensionerad socialterapeut, studerar kulturvetenskaper
  finsk medborgare, sedan 1977 bosatt i Tyskland

 2. Varför avskaffa? Det är förvisso så att oskyldig dömning är mycket oförlåtligt i dessa fall, men är det inte det i allmänhet? Du har rätt, alla måste få ha rätt att leva, men vad tänker du göra om någon mördar andra; kränker de inte de andras rättighet då?

  Vill du betala för att psyksjuka massmördare ska få sitta inlåsta? Eller vill du att dina nära och kära ska bli mördade?

  Dödsstraff ska, enligt mig, bara utges om en har mördat någon annan och det finns *extremt* mycket och *extremt* klar bevisning. Är den inte det så får ha neller hon åka på livstid fängelse.

 3. Okej om ni använder ”rätten till sitt eget liv” som argument för att förkasta dödsstraff måste vi också se över lite frågor. Vilka har rätt till liv och varför har just dessa rätt till liv? Tänk igenom och inse att det blir knepigt hur man än vrider och vänder på sakerna. Jag tycker att man ska se på konsekvenserna som straffen får och aggera utifrån dem.

  Tänk även över vad som är grymmast mot en människa, dödsstraff eller sitta inspärrad i hela sitt liv. Om man blir dömd till livstids fängelse har man visserligen ett hopp men det är inte troligt att man blir benådad och utsläppt tidigare när man har gjort något som Saddam. Risken att han blir fritagen är också betydligt större om han sitter i fängelse än om han är död.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *