Befria din kropp!

Har du dålig kondis? Tycker du att du är för tjock eller för smal? Känner du dig trött eller deprimerad? En viktig del av, ja kanske hela lösningen är: börja springa! Att springa är den allra naturligaste formen av motion. Ingen speciell utrustning eller lokal behövs förutom ett par bra skor. Dessutom är det den effektivaste motionsformen. Här är mina tips för den absoluta nybörjaren på löpning.

Stockholm Marathon 2002. Foto: Elias Bröms.

Lär dig att flåsa

Ursäktar du dig med att du inte kan springa för att du blir andfådd? Men det beror ju på att du är otränad! Anledningen till att du tränar är att du ska bli mindre andfådd vid ansträngning. Dessutom måste du lära dig att det inte är farligt att andas häftigt och ha hög puls. Det är helt naturligt och något vi borde göra någon stund varje dag. För en nybörjare känns det ovant, men du vänjer dig med tiden och det slutar vara obehagligt. Känn efter hur mycket luft kroppen behöver och låt den andas så mycket. Håll absolut inte igen andningen! Musklerna behöver mycket syre vid ansträngning.

Svettning är naturlig

Många låter bli att anstränga sig för att de bli blöta av svett. Men svettning måste du vänja dig vid, det kommer ingen ifrån hur tränad den än är. Tvärtom blir en vältränad person mer svettig än en otränad. Men svett är en ren vätska, och dessutom duschar du självklart efteråt. Svett behövs för att kyla ner kroppen eftersom den blir het vid ansträngning.

Smärtor försvinner gradvis

Smärtor förekommer alltid när man försöker göra något med kroppen som den inte är van vid. Men ta det lugnt, det ska inte göra hur ont som helst, då kan du skada dig. Det som händer när du blir mer tränad är att du kan pressa dig mer utan att det gör ont. En otränad som springer en kilometer på sex minuter får lika ont som en tränad som springer en kilometer på fyra minuter. Den tränade har inte ont alls när den springer i sexminuterstakten, tvärtom njuter hon/han förmodligen av sin löptur.

Lämna klockan hemma!

Du kanske förbättrar tiderna de första gångerna du springer, men efter några gånger går det inte längre. Man blir inte bättre så snabbt att det blir en förbättring varje gång man springer.

Spring länge i lugn takt

Det finns ingen anledning att hetsa igenom 3 km på en kvart, det tränas du inte mycket av. Bestäm dig istället för att du ska springa en halv eller hel timme i sträck. Strunta i hur lång sträckan blir eller hur snabbt det går. Huvudsaken är att du springer länge, det är det som ger träning. Ha inte bråttom. Om du känner att du vill avbryta för att det bli för jobbigt så sänk farten istället. Gå om det är nödvändigt. Jag lovar, det känns helt annorlunda att springa 10 km i lugn takt än att springa 3 km allt vad man orkar. Efter det korta snabba loppet känner man sig stressad och utmattad. Efter det långa långsamma loppet känner man sig avslappnad och trött på ett skönt sätt.

Öka träningen gradvis

Börja inte springa varje dag helt plötsligt efter att inte ha sprungit alls. Det leder nästan garanterat till skador i knän eller nån annanstans. Öka träningsmängden litet i taget. Känn efter om knäna känns ovanligt känsliga dan efter ett löppass. Vänta i så fall tills de känns normala igen. Vanlig träningsvärk i musklerna behöver du däremot inte vara så pjåskig med.

Du blir bättre!

Viktigast av allt är att om du tränar, så kommer du med 100% säkerhet att bli bättre. Du får lägre vilopuls, du blir mindre andfådd, det blir mer och mer roligt att springa. Du klarar lättare av vardagliga ansträngningar som att gå i trappor. Om du är överviktig går du ner i vikt, är du underviktig går du upp i vikt pga mer muskler. Det gäller alla kroppar utan undantag. Kom ihåg att det är du själv som bestämmer över din kropp, du kan förändra den om du bara vill!

En kommentar till “Befria din kropp!”

  1. Hej! Jag är en vegetarian, men mest vegan. Jag undrar om du har ett bra upplägg för att ”fixa” en halvmara. tänkte mig sisådär 15-25veckor?
    Tack för en sjysst sida. Ps. jag anses väl som otränad fast inte helt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *