Befria djuren!

För att befria djuren räcker det inte med djurskydd. Det räcker inte att ge djuren litet större burar, litet mer halm på golvet och att låta bli att slå dem innan de slaktas. Det måste till något helt nytt: djurrätt.

Djurrätt är en utvidgning av begreppet människorätt. Människorätt går ut på att alla människor har rättigheter: rätt att leva, rätt att slippa onödigt lidande, rätt till frihet, rätt att uttrycka sin åsikt, rösträtt. På samma sätt har de icke-mänskliga djuren rättigheter – inte rätt att rösta och rätt att uttrycka sin åsikt, eftersom de inte kan göra sådant – men rätt att leva, rätt till frihet och rätt till ett naturligt beteende.

Detta är något helt annat än att bara sträva efter att behandla djuren bra medan vi exploaterar dem eller innan vi dödar dem för att äta upp dem (det som djurskyddsrörelsen strävar efter). Djurrätt innebär att djuren har rätt att slippa att överhuvud taget exploateras av människor. Detta betyder att all uppfödning av djur för att tillverka livsmedel, alla djurförsök, all jakt och allt utnyttjande av djur för underhållning i till exempel cirkus är moraliskt fel.

Det finns meningsskiljaktigheter inom djurrättsrörelsen om var man ska dra gränsen för vilka djur som ska ha rättigheter. Somliga anser att insekter och skaldjur kan ställas utanför moralen, medan andra tycker att det inte finns någon gräns, att det bara är en fråga om gradskillnad. Alla är emellertid överens om att dagens avgrundsgap mellan människan och de övriga djuren är förkastligt. Det är inte rimligt att behandla vuxna chimpanser, som har samma mentala kapacitet som ett treårigt människobarn, på något annat sätt än vi behandlar just treåriga människobarn.

[Bild på apa med syfilis]

Forskare som försöker hitta ett botemedel till syfilis har avsiktligt framkallat sjukdomen hos den här apan.
Att använda människor i medicinska försök utan deras medgivande är fullständigt oacceptabelt för de flesta, även om det kan rädda liv.
Apor har precis samma förmåga att lida som människor, ändå används apor i medicinska försök. Varför denna inkonsekvens?

[Bild på kapplöpningshundar]

Den här bilden togs vid en soptipp i Idaho, USA, nära en hundkapplöpningsbana. Hundarna har avrättats för att de inte längre presterar maximalt.
Den i vårt samhälle allmänt accepterade specieismen (artdiskrimineringen) är inte något som alla icke-mänskliga arter drabbas av i lika hög grad – somliga icke-människor anses mer värda än andra. Om hundar dödas för att människor ska få en stunds underhållning så tycker de flesta att det är upprörande. Att döda grisar för att tillverka korv upprör inte många i vårt samhälle, trots att det inte på något sätt är mer moraliskt försvarbart. Varför denna inkonsekvens?

[Bild på instängd gris]

Det mest omfattande förtrycket är uppfödningen av djur för livsmedelstillverkning. Miljarder djur lever instängda under naturvidriga förhållanden bara för att bli ”mat” som ingen människa behöver. Ingen skulle komma på tanken att stänga in en människa på det här sättet under många år, än mindre att mörda honom/henne för något så trivialt som smaken på en matvara. Varför denna inkonsekvens?

88 reaktioner till “Befria djuren!”

 1. Väldigt lärorik sida med gripande och hjärtskärande fakta att djuren på den här planeten inte har det bra.

 2. Kampanjen Rädda cirkusdjuren uppmanar att alla som är för ett förbud av djur på cirkus skickar så många protestmail som möjligt om att förbjuda utnyttjandet av djur på cirkus färdiga protestmail kan skickas från kampanjsidan: http://www.raddacirkusdjuren.tk där du också kan skriva på namnlista

 3. Sidan är helt super!, men F*n vad man blir arg då när man tänker på allt det här plågandet! Varför ska vi människor bara få gå så där och trycka ner djuren som om de inte hade någon värdighet, de har ju för fan levt här på jorden mycket längre än oss, och så kommer människan och tror att de kan göra som de vill! I alla fall vissa (skitar) av dem… Agera! Ha#t bra.

 4. 7 miljarder mördarapor förökar sig frenetiskt och dödar allt i sin väg! Tid för självmord!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 5. jag fattar inte riktigt hur vissa tänkernär de vill avskaffa jakt, utan vi jägare skulle det kryllla av t.ex Älg. det skulle i sin tur göra så skogar vart uppätna + att bil olyckor med älg inblandae skulle öka som fan så fatta era argument håller låg nivå

 6. Jag tänker så här: Varför orsaka mer lidande och död än man måste för att själv leva ett bra liv? Det ser jag som mer sunt än sjukt.

 7. vad jag tycker spelar ingel roll .. men n sak vil jag säga så länge människor kan hitta sitt sätt o må bättre så är djuren ingenting att utforska…

 8. Gripande sida med bra information och hjärtskärande bilder. Men en punkt undrar jag över, På vilka grunder säger ni att människan inte behöver kött? Många behöver köttets alla viktiga byggstenar av hälsoskäl, men kan kanske inte kan äta piller varenda dag ? Nu är jag inte så insatt i ämnet, så om jag har fel, rätta mig gjärna!

 9. Man behöver inte äta piller om man inte äter kött. Veganer (som inte äter något animaliskt alls) kan behöva äta B12-piller, men det är ju en annan fråga.

 10. jag må inte vara någon aktivist eller så men att värna om naturen och djuren på ett eller annat sätt ser jag som en självklarhet!

 11. okej. dani järgare, om vi inte skulle föda upp så hemsk många djur för att folk vill ha det i munnen så skulle det finnas mycket mer skog och ängar att gå på, grejen är inte att djuren kommer bli för många utan att vi människor tar all mark och förstör.

 12. Hej Elias,
  vet du om det finns någon insändartjänst på Internet där man kan masskicka insändare?
  Hoppas du har det bra!
  /Lina F

 13. Tack för en informativ sida! Den kommer jag länka till på min kommande hemsida.

 14. Ja jag förstår inte hur de människor tänker som arbetar med att göra djur illa, tex på ett labiratorium eller genoma tt skjuta fullt friska vint och grayhoundhundar i Irland och som du skrev här även i USA. Jag anser att kapplöpning medb hundar borde förbjudan helst i hela världen, men först till en början i EU. Är det någon som vet hur man skriver en motion och hur man får någon högt uppsatt politiker att föra den motionen framåt?
  Vore tacksam för svar! Gärna här.

  Ni som läser detta kan börja lite smått i kampen för djurens rättigheter genom att göra en sådan enkel sak som att beställa klistermärken från Svenska djurskyddsföreningen, med info som tex: ”Var är din sommarkatt nu?” och ”Lämna aldrig din hund i en varm bil” och sätt upp dessa på exempelvis p-platsautomater och ställen där de syns bra. ” Två av dessa klistermärken är gratis i 2 exemplar.

  Titta även på hemsidan http://www.neverneverland.nu, där de finns mer information om vilket öde Irlänska kapplöppningshundar möter när de är typ 1 och ett halvt – 3 år gamla. Dvs döden. En vinthund och gryhound lever normalt i 11 – 12 år. På denna hemsida kan man även adopter några av de hundar som inte hunnit dödas ännu. Så har du tid och massor av kärlek och kan tänka dig att ta hand om en hund i 10 år, så adoptera gärna en hund från dem. De kostar typ 4500 kr, men det är mest vaccinationskostnader och frakt för hunden till svergie, plus vetrinärskostnader etc. Men vad är väl 4500 kr för att rädda en själ från döden? Inget!

  Kolla gärna på http://www.hundhjalpen.se hemsida också, de hjälper hemlösa hundar i rumänien till ett bättre liv här i Svergie.

  /Ambrosia

 15. ni är tamefan inte normala, ja är bonde och tycker om mina oxar, men ni släpper ut en jävla hög med mink som dör, tänker ni inte ens på dom som inte ens vilk köra på ett djur.
  1000 minkar dog i umgransele, hoppas ni känner er stolta , ja hoppas att lika många av er körs ihjäl, så är rättvisa skedd

 16. Ja säger inte att du personligen har gjort de, men nån anhängare till er har nog gjort de.
  Vad blir nästa steg hos dessa ”aktivister” ska mina tjurar kanske släppas lös, skaffa er ett liv och ge fan i att trackasera folk som arbetar och försöker försörja sig, du säger att 99,9 % inte gör så, men de är fan inte nog, 100 procent är ett krav, och ni skulle uppmana alla era anhängare att hålla sig till lagen och inte köra privata aktioner.
  Ja är inte nån anhängare av pälsdjursuppfödning, men alla former som har stöd av lagen måste få finnas utan att vissa exstema aktivister ska sabotera deras liv och leverne.

 17. Hela er organisation är onödig, ni har inget stöd enligt lagen, Jordbruksverket och alla Kommuner har kontroller och alla lantbrukare och farmare följer lag och restriktioiner men ni tror ni kan sätta er över lagen och bestaffa vissa enligt er sjuka livssyn.
  Tyvärr är svensk lag alldeles för snäll, straffen skulle vara långa fängelsestraff för de aktioner ni sysslar med, då kanske ni börjar arbeta istället för att hitta på sattyg

 18. Så du tror att vi alla som är med i djurens rätt eller är intresserade av djurens frågor känner eller har kontakter med de som släpper ut minkar?
  Du skriver ni,gå och klaga nån annanstans!
  Du tycker om dina oxar? jag antar att du äter upp de? eller ?

  Ja är inte nån anhängare av pälsdjursuppfödning, men alla former som har stöd av lagen måste få finnas utan att vissa exstema aktivister ska sabotera deras liv och leverne.

  Sabotera deras liv? vad tror du de gör när de slaktar miljontals djur?? du som har oxar borde veta att djur har känslor och ALLA LAGAR ÄR INTE BRA!
  Hur mångar djurs liv har inte saboteras OCH SABOTERAS JUST NU??
  DET ÄR FAAN DU som inte är klok!!!

 19. Jag vet inte riktigt vad det beror på, men på något sätt så får jag känslan av att det är fullt naturligt att vi människor äter djur eftersom vi faktiskt har gjort det sedan begynnelsen.
  Att vi som äter kött skulle vara okänsliga och grymma ter sig vara ett märkligt argument eftersom absoluta majoriteten av mänskligheten faktiskt äter djur.
  Då ni djurrättsaktivister påstår att jag gör något orätt genom att äta kött, så tar jag mig friheten att påstå att eran verklighetsuppfattning är väldigt skev.

  Att inte vilja offra råttor åt forskning för att det är synd om dessa är ju mycket märkligt. Jag låter mycket hellre 100 råttor dö i djurförsök än att se min dotter på 4 år tyna bort i en obotlig sjukdom, när man kunnat upptäcka botemedel genom försök på råttor och liknande.

  Jag har svårt att tänka mig att råttor skulle ha något som helst medlidande om de hade hittat en svårt skadad människa, säkerligen så skulle de glatt konstaterat att här finns det mat för flera dagar framöver!

  Alla mognar i olika ålder, antagligen så växer också djuraktivister upp en vacker dag och inser att deras drömvärld bara kan existera på sidor som denna. För er som inte växer upp kan jag bara beklaga.

 20. ni är bara en liten extrem klick som enbart har stöd inom era egna led.
  Väx upp och skaffa er ett liv istället, hälften av er försvinner nog automatiskt ur organisationen, när ni vuxit upp och fattar att man inte bara kan flumma runt, för att vara arga på allt och alla.
  Ni gör tyvärr mer skada än nytta, men de tar ett tag för er aktivister att förstå de

 21. Svar till Peter:

  Att människan alltid har ätit kött behöver väl inte betyda att det är rätt? Det har alltid funnits våldtäkter och krig också.

  Att majoriteten människor äter kött betyder heller inte att det är rätt. I tyskland på 30-talet tyckte de flesta att nazismen var bra, men det betyder inte att de som inte höll med dem hade fel.

  Du har ett exempel med djurförsök. En annan fråga är om det skulle va rätt att låta människor dö i vetenskapliga försök för att rädda din dotter? Jag gissar att du inte anser det, eftersom människor har rätt att inte dödas. Djur kan också känna. Vad skiljer människor från andra djur som skulle kunna motivera att vi ger djur så liten hänsyn, att vi diskriminerar deras intressen?

  Nej, råttor och andra ickemänskliga djur har inte förmågan att tänka moraliskt, de har inga skyldigheter. Det hävdas ofta att de därför inte kan ha rättigheter. Men det finns även människor som inte kan ta moraliskt ansvar för sina handlingar, såsom små barn. Vi anser livkäl att de har rättigheter.

 22. Malte!
  Tack för ditt svar

  Våldtäkter begås inte av normala människor, krig vill väl de flesta slippa.Att blanda in dessa argument är bara ett försök att kringgå ämnet, något som används av flertalet djuraktivister.

  Däremot tillhör vi en del av jordens ekosystem där alla djur och växter ingår (producenter och konsumenter). Vi är överst i ekosystemet, vilket gör det naturligt för oss att äta kött, precis som det är naturligt för vargar att fälla ett rådjur när de är hungriga.

  Att jämföra köttätandet med nazismen är också mycket märkligt. I Tyskland under 30-talet utsattes folket för propaganda och manipulation, villket även skedde (och sker) i kommuniststater. Folket blev påtvingade ett budskap med löften om att allt skulle bli bra om Tyskland skulle följa den nazistiska ideologin.

  Om befolkningen i ett land som led av svår deppression och extrem inflation fått löfte om att allt skulle bli bra om man slutade äta kött så hade säkerligen majoriteten av befolkningen slutat äta kött. Detta under förutsättning att propagandamaskineriet fungerat lika bra i detta fall som det gjorde i Tyskland under 30-talet.
  Har då de som då inte väljer att sluta äta kött fel?

  En oerhörd skillnad mellan människans köttätande och nazismen är att ingen eller inget har tvingat oss människor att äta kött. Evolutionen har haft sin gång för oss, precis som för alla djur och växter och det har lett till att vi är toppkonsumenter, vi äter både växter och djur.

  Nu till djurförsöken:
  Som du säger så är människor och djur lika på många sätt, bland annat i det avseendet att vi alla vill främja den egna artens överlevnad före andra arters. Djur har inte den intellektuella förmåga som krävs för att utnyttja oss människor, som vi kan göra med djuren, även det ett resultat av evolutionen. Därför är det naturligt att vi väljer att göra vetenskapliga försök på djur till förmån för de räddade människoliv det medför.

  Små barn kan inte ta moraliskt ansvar för sina handlingar eftersom de helt enkelt inte har lärt sig det än och det har i alla tider varit självklart. Djurungar är oftast inte heller fullärda när de föds och det har djuren också förståelse för i de flesta fallen (åtminstone inom den egna arten). Djurungar har oftast mer rättigheter och behöver ta mindre ansvar i början, just för att de måste växa upp och lära sig vad som krävs för att överleva

 23. undrar hur ni aktivister gör om myggen bits, ni slår väl inte ihjäl dom.
  Eller har ni olika nivåer på er skala, vissa ska sparas och vissa får man slå ihjäl.
  Ska ni värna om allt så hoppas ja att ni inte slagit ihjäl en mygg, eller stampat på en myra, och hur många av er kan säga att ni inte gjort de.
  lägg ner eran hycklande organisation, och börja bete er som vanligt folk

 24. Är det ingen som har något att tillägga?

  I annat fall anser jag diskussionen som avslutad, bemöter dock gärna fler argument om någon är intresserad. Eller har ni djuraktivister äntligen växt upp och mognat?

  MVH Peter

 25. Svar till Peter och Ben:
  Vem har egentligen gett dig människa rätten att hålla djur i fångenskap? Vem har gett dig människa rätt att döda djur? Att förstöra Jorden och bara leva för dagen? Att hålla minkar i bur och sedan göra päls av dem, det förstår de flesta nuförtiden att det är moraliskt fel. Att det inte är förbjudet i lagen betyder inte att det är rätt. När jag möter eller hör talas om medmänniskor som resonerar som ni, då skäms jag över att vara människa…

 26. Vi har givits den intelligens som krävs för att kunna hålla djur av fångenskap av evolutionen. Evolutionen är ingen person utan ett fenomen som bidrar till att utveckla arter efter de förhållanden de lever under. Ett exempel på det är att giraffer har långa halsar för att de ska kunna äta löv från träden.

  Vi människor står överst i näringskedjan och det gör det fullständigt naturligt för oss att äta kött, precis lika självklart som att vargar får äta kött. Det är isåfall mycket konstigare att inte alls äta kött eftersom en absolut majoritet av mänskligheten faktiskt gör det. Eller är det så att vi köttätare är dumma i huvudet bara för att ni, ett mycket begränsat antal (i förhållande till oss köttätare) djuraktivistertycker det är fel att vi äter vad som behövs för att få en smakrik och varierad kost?

  Vi förstör inte jorden genom att äta kött. De djur vi änvänder till köttproduktion skulle inte levt om det inte funnits någon efterfrågan på köttet. För du Jeanette kan väl inte på allvar tro att bönderna skulle vilja lägga ut hela sin tid på att sköta om dessa djur utan att få något i gengäld.

  Det är snarare så att vi gör naturen en stor otjänst om vi inte håller boskap då markerna växer igen, vilket missynnar de arter som lever där och har levt där en mycket lång tid. Jag trodde givetvis att ert engagemang även skulle gälla dessa djur eller?

  Jag håller med om att minkfarmar inte är särkilt nödvändigt för oss människor, men var lugn, de nya lagarna för minkfarmar kommer effektivt att ta död på denna organisation. Detta genom ett regelverk som kräver att varje mink ständigt har tillgång till en bassäng och annat, något som är få naturlevande minkar förunnat. Detta är ett exempel på hur löjliga proportioner regler kan få när djurrättsaktivister får bestämma för mycket.

  Att skämmas över oss för att vi stolt kan säga att vi äter kött är konstigt. Skämmas brukar man ofast göra över människor som gör udda och konstiga saker som inte alls passar in. Detta tycker jag inte stämmer in särskilt bra på oss som äter kött eftersom det faktiskt är fullt naturligt.

  Ni djuraktivister gör däremot nåt mycket udda som tycker det är onaturligt att vi äter kött. Personligen tycker jag att ni är något som man som normal människa kan skämmas över eftersom ni inte kan inse att evolutionen haft sin gång även för oss människor.

 27. Tack Peter för dina utomordentliga inlägg.
  De är inte underligt att aktivisterna är tystare än vanligt.

  /Ben

 28. Peter,
  människan har givits en rätt hög nivå av intelligens (i vissa fall), men den intelligensen medför ett ansvar att ta hand om och värna om de andra arterna. Intelligensen ger oss alltså inte rätt att döda. Dödar man så har man inte förstått sitt ansvar.

 29. (ej djuraktivist, och fortfarande köttätare)

  Enligt naturkunskaper är det bättre att äta från växtriket än från djurriket. Då energin som färdas genom kroppar har gått kortare väg till växterna än till djuren. = att äta djur är slöseri på energi.
  Och om man ska ta det så långt bak. Så va vi från början växtätare. När vi exakt började kunna stå som Homo Erectus var vi fortfarande växtätare. Vi hade inte ännu fått det storhetsvansinnet att vi skulle kontrollera allt och uttnyttja saker och ting så mycket som möjligt.

  angående evolutionen.
  Genom många år har vi använt jordens resurser för att få energi till bostäder, el o dyl. Men om vi fortsätter i samma takt som vi gör nu så behövs 2 hela jordar för att försörja våra behov år 2050. Vi har genom evolutionen blivit intelligentare och hittat på nya sätt att uttömma jorden på dess resurser. Borde vi inte ha blivit smartare genom åren än att förgöra oss själva på detta sättet? Evolutionen har inte alltid lett till lyckade försök. Eller är det så att kunskap bara ger mer okunskap?
  Evolutionen har medfört att människorna har empati. Men varför har vi inte empati för djur?
  Enligt mig är inte största problemet att människan äter kött, utan hur vi tror att vi MÅSTE äte kött för att överleva. Och hur djur behandlas i allmänhet innan slakten. Vi klagar på att äldreomsorgen är dålig. Men det är samma sak som slaktdjur. Dem ska ändå dö snart, så dem behöver inte så stor omsorg.
  Om vi skulle vara helt evolutions bundna så skulle vi inte behöva göra djurförsök heller. Alla dessa sjukdomar vi får är ju ett sätt att få människorrasen att minska. Vi blir bara fler och fler. Vi kan inte ta hand om våran egen ras ens. Självklart tycker jag alla sjukdomar är hemska. Men det är spår av evolutionen. Spår av våra egna ”intelligenta” handlingar.

  Anledningen minkfarmarna har löjliga proportioner på regler är bra tycker jag. En mink ute i det fri kan färdas. Hur långt som helst egentligen. Den kan ta sig till vatten om den behöver. Medan i en bur är den fast på det stället människan bestämmer vart den ska befinna sig.
  Jag tycker det är lite samma sak som med alkoholskatten. Saker som är onödiga och inte behövs, sätter vi höga skatter på, eller orimliga regler för.

 30. om de nu är så ,varför har ni aldrig provat att använda er intelligens, ni tror er att ha ett ansvar och de enda ni lyckas med är att ställa till de för andra, men folk som er brukar tillsist fatta vad ni sysslar med och börja bete er som vanligt folk.
  Era led tunnas ut eftersom ni blir äldre, men tyvärr så har inte eran grupp helt dött ut.
  Men de ska väl alltid finnas folk som ska vara tvärtemot, så lägg ner er organisation, då gör ni er själva och omvärden en tjänst

  /Ben

 31. vi tror inte bara att vi har ett ansvar. vi vet att vi har ett ansvar. lika mycket som du har! Och väldigt många använder sin intelligens i högsta grad. och har åstadkommit många bra saker. t ex hårdare regler för minkar. Men du menar bara på att alla som är på denna sida är Militanta aktivister. och det är en jävla skillnad mot vad iaf jag är. problemet som iaf du fortfarande gör att att dra alla över en gräns. som skrivit innan så är det en väldigt liten del som gör saker som att släppa ut minkar o dyl. + att jag inte ens tillhör den där gruppen du vill hänsvisa mig till. Många som engagerar sig i djurrätts frågor tycker det är fel m utsläpp av minkar, eftersom det bara ger pengaförlust för företaget men ingen annan åtgärd. Du får gärna diskutera den frågan på en mer relevant hemsida, men inte här enligt mig. Eftersom ingen här gör sådana saker och kan motargumentera dig.Och det är aldrig ngn här som har sagt att dem gör det. så du har bara antagigt att det är ngt folk som är engagerade i djurrättsfrågor gör. Jag fattar ju att alla bönder inte är taskiga mot sina djur. Men många är. Jag kan se eran minoritet! men du kan inte se djurrätts personernas majoritet. Enligt mig känns det som du bara ser det du vill se, och är blind för det som egentligen är syftet.
  ja, om det inte skulle finnas folk som var tvärtemot skulle vi fortfarande tro att jorden var platt. Då skulle vi fortfarande tro att människo kroppen var ett mysterium. Det är genom folk som ställt sig emot normerna som vi överhuvud taget har kommit någonstans i våran utveckling.
  år 1543 sa Nicolaus Kopernikus att Solen stod i centrum istället för jorden. Det hann dö 4 män som sa samma sak, att solen var i centrum istället för jorden. Galileo Galilei (1642) hotades att brännas på bål om han forsatte med sina ”irrläror”. Om dessa män aldrig hade stått på sig hade vi antagligen fortfarande trott att jorden var i centrum. Tycker du fortfarande det är dåligt med folk som ska vara tvärtemot? Det finns otaliga exempel om att utvecklingen gått vidare tack vara personer som just varit tvärtemot.

 32. Ni bara tror att ni har ett ansvar, har ni gjort nån undersökning, de är garanterat 99 % som vill ser avsluta era ”PLIKTER” lägg ner hela er verksamhet och låt kommun och staten sköta de hela, ni har ingen rätt att i ett demokratiskt samhälle ta lagen i egna händer, eller står ni över lagen med bara för att ni är fanatiker.

  /Ben

 33. Jeanette, jag vidarebefordrar Bens fråga från ett tidigare inlägg: Vart drar du gränsen för vilka djur man får döda?
  Jag ser inget problem med att äta djur så länge processen sköts på ett riktigt sätt. Djur på svenska bondgårdar sköts på ett mycket bra sätt (i de allra flesta fallen) de går ute på sommaren och hålls inomhus på vintern som skydd för kylan. De får foder som är anpassat för dem osv. Djuren plågas inte av att slaktas, de avlivas på ett mycket effektivt sätt på så sätt att de inte hinner känna något innan de avlider.

  Man bör också ha i åtanke att exempelvis kor, som de ser ut idag, faktiskt finns till bara för att vi människor hållit dem som boskap. De är därför anpassade efter ett liv på en bondgård, där de mjölkas eller slaktas, beroende på vilken ras det handlar om. Bönderna tar hand om och värnar om sina djur, se bara på de bönder som får sina får rivna av vargar. De är uppriktigt ledsna när de ser sina djur blivit skadade eller dödade av exempelvis en varg, något som detta kan de ju inte göra så mycket åt.

  Kim:
  Min uppfattning är att de flesta människor faktiskt vet att man klarar sig lika bra utan att äta kött som man gör genom att äta kött. Hade man inte klarat sig så hade de som förespråkat icke-köttändande blivit framställda som självmordsmissionärer och så är ju som bekant inte fallet. Vad många djurrättsaktivister däremot har svårt att förstå är att en absolut majoritet av mänskligheten faktiskt VILL äta kött. Personligen kan jag inte tänka mig ett liv där jag skulle behöva byta ut en välsmakande biff mot sojakorv.

  Om vi skall återknyta till naturkunskapen igen så är det helt sant det du säger, att det är mer effektivt att äta växter sett till energiinnehållet. Vad du däremot glömmer bort är att det inte i första hand är energin man vill åt när man äter kött. Energi får vi till största del från de kolhydratrika delarna på tallriken, såsom potatis, ris och pasta. Kött däremot innehåller mycket protein, något som vi behöver för att kunna bygga upp vår muskulatur. Numera vet vi att också en del växter, som exempelvis sojabönor också är rika på protein, men det var inget man visste från början. Jag har svårt att tänka mig att urtidens människoarter visste något om näringslära, men de insåg ändå att det var något mer än växter som behövdes för att de skulle växa, alltså var lösningen att äta djur.

  Det stämmer också att väldigt många stora vetenskapliga upptäckter kommer från oliktänkande människor som trotsat etablissemanget. I fallet med solen blev dessa stora astronomer, som gjorde de första upptäckterna om hur solsystemet egentligen såg ut, straffade på grymma sätt vilket är hemskt. Det är inte något att vara stolt över, tyvärr har vi sett detta hända alltför många gånger med tidiga stora vetenskapsmän.

  Jag är dock mycket tveksam till att det skulle göra någon nytta för djuraktivister att fortsätta att ständigt påtala för människor hur fel det är att äta kött. De första oliktänkande icke-köttätarna har dock redan offrat sig för länge sedan och de straffades säkerligen på mycket grymma sätt.
  Precis som i Galileis fall så visade det sig senare att det fanns vetenskapliga belägg för deras teorier. För icke-köttätare var teorin att man inte behöver äta kött för att klara sig.
  Det är något som de flesta människor nu vet, att inte alla har gått över till att sluta äta kött är helt enkelt ett resultat av att människor inte vill. Varför sluta äta kött när det andra alternativet är mer enformigt, dyrare och framförallt inte alls lika gott som vanligt kött?

  Vi lever i en demokrati och därför ger jag er min fulla rätt att tycka som ni tycker, även om jag inte ser meningen i det. I gengäld kräver jag min egen rätt att göra som jag vill, dvs äta kött och liknande, då detta inte på något sätt bestrider någon lag

  //Peter

 34. jag tycker att det är rätt att djuren ska vara fria ute i skogen och leka med de andra djuren 😛

  // Torleif

 35. Jag måste ge Peter stor beröm som verkligen kan diskutera saker på en bra nivå! Vissa andra (inga namn nämda) verkar mest vilja smutskasta folk.
  Ja, jag har egentligen inte så mkt mer att tillägga. Med tanke på att jag inte är vegetarian lr dyl känns det inte som jag kan uttala mig om så mkt mer.
  Anledningen till att jag fortfarande äter kött är av ren lathet.
  Det ultimata skulle vara att bara djuren fick det bra sålänge dem levde. Och inte bara behandlades som våra produkter. Eftersom det är anledningen till att de flesta blir vegetarianer, för att djuren far illa.

  Jag tror inte att det någonsin skulle gå att få alla människor att sluta äta kött. Men jag tror lite ändå att det behövs folk som avstår från kött, för därigenom frågar man varför dem gör detta. Och får reda på en del saker, och kanske börjar fundera lite själv hur djuren behandlas. Ibland behövs lite radikala folk för att få upp våra ögon. Vi blir ofta inte lika radikala själva, men vi blir lite mer uppmärksam på våran omivning.

  ”Adjö och tack för fisken”

 36. Peter är en väldigt duktig skrivare, som ja beundrar.
  Men hur ni än vänder och snor et så är ni en hatad grupp
  till 90%, ni har inte ett enda rätt i huvet, om alla betedde sig som er så vore sverige ett land utan lagar, ni får säga vad ni vill så är ni en minoritet som dom flesta vill slippa höra talas om.
  Ja vill jämställa er med nazisteras verderingar, om ni var fler som hade dom verderingarna så skulle de inte vara bara 3 ynkliga svar som kommer här, ja hoppas att ni fattar vilken idioti ni har för er och att ni OMG lägger ner er verksamhet
  /Ben

 37. Skydda djuren!!! Dem ska vara fria och inte avrättas eller plågas!alla som älskar djur ska hjälpa till att skydda dem.man ska visa dem respekt och inte plåga dem! Djuren bestämmer inte hur människan ska behandla dem utan det är endast människan som bestämmer så varför inte bestämma att djuren ska ha det så bra som möjligt? Snälla alla som tycker om djur och som är emot plågeri av djur jag tycker att ni ska göra allt ni kan för att befria alla djur som plågas! Det enda jag vill är att ni ska göra allt ni kan för att rädda djuren. Om ni inte har nåt emot att djur plågas så kommer det drabba en själv bara vänta!!!! RÄDDA DJUREN!!!!!

 38. Hej på er alla

  jag har inte orkat läsa alla inlägg så ja vet inte riktigt vad det är alla argumenterar om men vill säga vad jag tycker.

  från alla första början så var inte vi köttätare till att börja med, vi var faktiskt växtätare, detta ser man på våra tarmar och det är tragiskt att detta är ett argument idag.
  men med detta så anser inte jag att det är fel att äta kött, men det hela har gått överstyr. Barn svälter ihjäl medans vi slänger mat i mängder, däribland kött alltså djur vars liv har gått förlorat helt i onödan!! varför måste vi slakat djur som ändå inte blir uppäta OCH hur kommer det sig att vi tror att vi kan göra det på ett sådant GROTESKT sätt som vi gör!! sparkar och slår på en varelse som INTE kan tala, som idag inte har någon rättighet vad det gäller känslor osv???
  läste på ett inlägg att vi aktivister inte kunde säga att vi inte hade slagit ihjäl en mygga eller tramapt på en myra, men är det detta som det handlar om?? nej alla har trampat på en myra! de flesta iallafall gör det inte medvetet men att hugga av en häst benet i slakttransporten när den har fastnat görs FANIMEJ medvetet. hur skulle det kännas om våra ben blev avhuggna bara sådär för att sen bli ”torterade” till döds?? det är så här det går till i vissa fall, inte i alla.men inget djur skulle behöva uppleva den behandlingen, eler de delfiner som i asien drivs in i vikar för att bli ihjälstuckna pga av en jävla tradition!!! ett jädra blodbad är vad som blir efterlämnat!! är detta humant?? vi ska vara det smartaste djuret här på jorden… men ibland så skäms ja verkligen för att kallas för människa när folk beter sig såhär. och till bonden som skrev här:
  du kanske låter din oxar gå fritt o ge dem stora beteshagar och en kort snabb död, ja hoppas av hela mitt hjärta att det är så men alla gör inte så..det är detta som iallafall jag skulle vilja ha en förändring på.
  alla djur förtjänar en ”värdig” död EFTER att de har levt ett långt och lyckligt liv, vi behöver inte så mkt kött som idag produceras. vi behöver dessutom inte importerat kött!!!
  men samtidigt så borde många hästägare ta sig i akt då hästarna går i små grusade hagar på dagarna o på kvällarna så ska de stå i ett stall!!!¨
  vad är detta för djurliv?? ett värdigt???
  alla kan vi hjälpa till för att miljön ska bli bättre för båda äldre människor, ungdomar i skolan OCH såklart alla djur både vilda och tama. Detta kna vi för att VI är det SMARTASTE djuret i hela världen.
  ”BEHANDLA ANDRA SOM DU SJÄLV VILL BLI BEHANDLAD”

 39. till djurälskare,

  hur tror du de skulle se ut om alla djur fick avla sig fritt, får och getter, kor och vetefan allt på alla torg och gator, Pest följer med de och en jäkla hög med fler sjukdomar, skulle bli värre än i Indien, där kor ligger och dör på torg och gator, med så vill du väl att din värld ska se ut, VÄX upp, fattar ni inte konsekvenserna, eller tänker ni bara för dagen

  /Ben

 40. Hej igen allihopa, hoppas ni har saknat mig:P

  Nu har ytterligare två okunniga personer kommenterat innehållet i denna spalt (syftar på djurälskare och Emelie) och jag kan inte annat än beklaga att man kämpar för en sak, som man av inläggen att döma inte har mycket kunskap om.

  Djurälskare:
  Jag skulle vara tacksam för en motivering till varför djur skulle plågas av den anledning att de sköts om av oss människor. Att djur som hålls ”i fångenskap” som ni djurrättsaktivister gärna väljer att kalla det, inte skulle behandlas med respekt tycker jag också är skjutet från höften. Jag är personligen ganska övertygad om att du inte är särskilt insatt i hur djur behandlas på svenska jordbruk idag. Detta är något som jag tycker präglar hela djurrättsrörelsen. På bondgården får djuren leva ett högst värdigt liv efter deras mått mätt, de får mat, de får skydd från väder och vind när det behövs och inte minst får de skydd från yttre fiender. Allt detta tack vare en bonde som verkligen bryr sig om att djuren mår bra.

  Att djuren skulle plågas av att bo på en bondgård är ett absurt argument, till syvende och sist så är varje bondgård ett eget företag där djuren är dess produkter. Vilket slakteri vill köpa vanskötta grisar?

  En annan sak ni djuraktivister gärna bortser ifrån är det att våra boskapsdjur faktiskt är framavlade av oss människor för att de skall få de egenskaper som bemöter våra behov på bästa sätt. Kor, får, hästar etc har hållts som boskap i hundratals, om inte tusentals år av oss människor.
  Hur kan ni då på allvar tro att de skulle klara ett liv ute i det fria? Naturen är en miljö som är fullkomligt främmande för dessa djur. Samtidigt undrar man ju vilka djur det är ni värnar om egentligen? Om vi släpper ut våra boskapsdjur i naturen kommer det att leda till onaturliga korsningar av djur som i förlängningen kan leda till att den ursprungliga arten får svårt att klara sig. Är det vad ni vill?

  Till Emelie:
  Till att börja med så stämmer det att vi från början var växtätare, men som vanligt när det gäller er så ser ni inte verkligheten. Jag är ytterst tveksam till att människan började äta kött av ren jävelskap, för att vara elaka mot djuren. Läs gärna mina tidigare inlägg för mer tankar omkring detta.

  Jag tvekar inte en sekund på det du säger om att djur far mycket illa i vissa fall, MEN du pratar om delfiner i Asien och hästar som får benen avhuggna i slakttransporter. Många av oss är medvetna om att dessa problem finns, men jag vågar påsta att det endast är i ytterst sällsynta fall detta inträffar i Sverige. Sådant går inte obemärkt förbi, och personer som plågar eller vanvårdar djur får också ta ett straff för det. Om du är så angelägen om att lösa dessa problem, så råder jag dig att protestera där problemen verkligen finns och inte beskylla den svenska köttindustrin, som i sin helhet fungerar på ett utmärkt sätt.

  Du säger dessutom emot dig själv när du påstår att vi inte behöver importera kött, samtidigt som du vill minska antalet köttproducenter i Sverige. Anledningen till att man importerar varor är för att det finns ett behov av varan i fråga. Svenskt kött är dyrare än importerat kött och som vi som läst samhällskunskap vet, så styrs priset på en vara av tillgång och efterfrågan. Efterfrågan på kött är konstant i Sverige, samtidigt minskar antalet köttproducenter, alltså minskar tillgången på kött. Detta gör att svenskt kött tenderar att bli dyrare och dyrare. För att lösa problemet med efterfrågan behöver man därför imortera kött från utlandet.

  Att hästägare borde ta sig i akt är rentav löjligt, du skriver tidigare i inlägget att vi inte tillåter våra djur att visa känslor. Detta är något som inte på något sätt stämmer med hästägare och hästar, där både hästen och dess ägare får känslor för varandra. Hästen känner tillit till sin ägare för att den sköter om hästen. Tror du på allvar att hästen skulle må bra av att man släppte ut den i skogen, där den får klara sig själv, fastän den inte vet hur man gör, samtidgt som dess kära ägare är puts väck.

  Att behandla andra som du själv vill bli behandla är helt i sin ordning. Att skicka en svensk till regnskogen där det inte finns några andra människor och utan att denne vet om hur man skaffar sig mat, med motiveringen att svensken blir fri från jobb, räkningar och lån mm tycker inte jag skulle vara särskilt snällt. Hur snällt är det då att släppa ut våra tamdjur i en miljö som för dem är helt främmande med motiveringen att de faktiskt är fria?

  Tacksam för svar//Peter

 41. Hej Elias!
  Först måste jag säga att det finns några oförståndiga människor som skrivit här! De människor som äter kött är ingen djurvän! Det är inte KÖTTET det är fel på, utan vi får det på fel sätt! Läs texten på min hemsida på: Mina ideér om slakt, så borde ni förstå.
  Men nu till mina fråogr till dej: Tycket du att det sättet jag skrivit om slakt skulle vara nåt taskigt mot djuren? Tycker du att det är fel om man har t.ex. nåra höns och tupp som har det bra och tar ägg därifrån? Eller om man har en egen ko och får mjölk från den? Jag kanske ska skaffa en kosen, och då ska kalven få gå kvar hela den naturliga tiden hos sin mamma, och mina föräldrar ska nog skaffa höns, där kan jag få ägg, men fram tills dess ska jag vara vegan! Tycker du att jag skulle göra fel om jag gjorde som jag skrev?
  Sen undrar jag en sak till: Nu när vi har t.ex. hund och katt som husdjur måste vi fortsätta med det, och dom måste ju ha foder med kött i, men då skulle man kunna ha det på ”mitt slaktsätt”, så man kunde göra foder, eller? För man tar väl typ ”resterna” som människorna inte skulle kunna äta till dom? Men eftersom att det inte skulle bli lika mkt kött, skulle det räcka då till de djuren?
  Tacksam för svar! MVH Lisette

 42. Jag tycker att det är mycket vackert av de människor som avstår att äta kött av medkänsla för djuren, sedan att de belönas av naturen med bättre hälsa, speciellt de råa veganerna som bara äter rå vegetarisk kost, får en fantastisk bra hälsa och befrias från 99% av idag förekommande mänskliga sjukdomar.

  När man studerar naturen ser vi att:

  1. alla levande varelser vet vad deras naturliga föda är, utom människan.

  2. alla levande varelser kan fånga sin föda själva utan teknologi (vapen, kläder, eld, etc), utom människan.

  3. alla levande varelser äter sin föda rå, utom människan.

  De människor som anser sig vara köttätare skall då kunna fånga sin föda utan några som helst tekniska hjälpmedel (jämför eskimå och isbjörn) och födan skall ätas rå med blod, inälver, kött, ben etc.

  Rent hälsomässigt är det mycket bättre att äta animalisk föda rå dock risk för bakterier och parasiter. Kött uppvärmt över 46 grader celcius är skadligt att äta, ökar kroppens produktion av vita blodkroppar 4 ggr, orsakar cancer och reumatism samt förtidigt åldrande.

  Köttätare har sur saliv, människan basisk. Köttätare har annan tandstruktur än människan. Köttätare lapar vatten, människan suger vatten. Köttätare har hälften så långt tarmsystem och 4 gånger så stark magsyra som människan.

  Människan är huvudsakligen en fruktätande varelse och inte en köttätande, rått kött utgör nödproviant. Uppvärmt kött är gift.

  Själv tycker jag det är underbart att ha maximal fysisk och psykisk hälsa som endast kan erhållas om man äter naturligt, skönt att slippa äta djur som varken är nyttigt eller nödvändigt och strider mot alla andliga lagar om att inte skada andra levande varelser. Äta frukt är välja kärlekens väg, kärleken till livet, det högsta fenomen som kan hända en människa.

 43. Tack Per för det fina slut ordet i den här debatten,
  Konstigt att man kan dra alla över en kam sådär, som om vi växtätare vore mer aggressiva än kött-ätarna! hahaha!
  Totalt motsägelsefullt.
  Det verkar ju vara en hel del som inte använder sin totala inteligens på ett vettigt sätt här……
  Jag är vegetarian sen 12 år tillbaka & har aldrig haft någon näringsbrist eller så…..
  Däremot kan jag inte förmå mig att bli vegan….jag har inte tillräkligt med självdiciplin att motstå vissa efter-rätter mm…
  Har försökt dock, men gett upp.

 44. länge sen ja var inne, men ni är lika jävla knäppa, ät en köttbit så kanske ni frisknar till, och slipper läggas in på psyket

  /Ben

 45. hejsan alla. jag älskar djur.. försöker att äta så lite kött och sånt som möjligt men alltså??? Växter är också liv då är man ju inte vegetarian om man äter sallad, frukt, grönsaker osv.. tack för mina ord. kramar //sara

 46. Jag ÄLSKAR djur, men jag HATAR när dem far illa pga människan! Jag är HELT EMOT djurplågeri! Kram till djuren!

 47. Hej! Jag tycker jätte mycket om djur..och igår såg jag en kort film om något djur kommer ej ihåg vad de heter..men det handla om att det tog pälsarna på dem. Det var så hämskt, för att de slet av pälsen när de fortfarande levde..hur kan man göra något sånt, hur hjärtlös får man va?! Jag mådde så dåligt och kunde inte sluta gråta..kunde inte förstå, hur man kunde göra något sånt mot ett såndant oskyldigt djur!
  Karin

 48. Som vanligt så sprar sådana här debatter ur i svart och vitt.
  Jag för min del äter kött, och anser det vara helt naturligt. Att vara vegan kräver en väldig insatthet i vad man får i sig för att unvika brist på vissa näringsämnen.

  Det går dock i vårt moderna samhälle att inte äta kött – och de som väljer detta är i sin fulla rätt till det.

  Jag tycker å andra sidan att djuren skall ha det så bra det går, även om de i slutändan inte dör av ålder. En inhuman uppfödning, men djurplågeri är inte bara orättfärdigt och till och med omänskligt (trots att det handlar om djur), jag tror också att maten man får ut blir sämre i slutändan.

  Minkuppfödning och annan användning av djur har jag inte heller något principiellt emot, men djuren skall inte födas upp små burar för att sedan misshandlas till döds (slitas av pälsarna levande) bara för att djuruppfödaren tjänar ngn krona mer per djur ! Här måste vi skapa en hållbar lagstiftning och kontroll som ger alla rätt att på lika villkor föra en human djurhållning ! Däremot är inte frisläppandet av en massa stackars minakr som plågas ihjäl i naturen en speciellt bra lösning det heller – smyg dit en videokamera och spela upp filmen i bästa sändningstid istället elelr på youtube – det ger mer effekt, minkarna mår bättre, och de som varkern gillar anarkister eller djurplågare väljer rätt sida istället för att bli förbannade.

  Vill bara avsluta med att jag tycker att Sverige skall ta upp det här evinnerliga jäkla djurfraktandet inom EU i europaparlamentet. Fram för snävare lagar, och tunga böter om de inte följs. En gris tycker inte om att åka lastbil med 100-tals andra i över 100 mil – bara för att slaktas på ”rätt” ställe ! Det finns ju för f-n frysbilar. Låt dom ha det bra tills det är dags- och slakta grísen (tex) snabbt och humant – något anant är inte hållbart. Får jag sen betala 5 kr mer för min fläskfile – jättebra ! Dessutom skulle folk äta mer grönt om priserna på kött gick upp lite, bra för både hälsa och plånbok

  Tack för mig…
  /K

 49. Hej!
  Jag har en granne som driver import av pälsar….han gör allt under mkt mystik mm.
  Säljer till pälsbutiker och har en dold verksamhet.
  Han är grek och tar mkt den vägen.
  Hur kan man stoppa detta eller göra ngt?
  Vill vara delaktig i detta.
  JAKOP#S PÄLS kallar han sig men finns inga upplysningar om det.

  Mvh
  En som bryr sig

 50. Ben du är inte bara lite udda! slå ihjäl mygg!? Det gör väl inge vanlig männisak! Myggen behöver ju faktiskt vårt blod för och överleva, sen är det smällar man får ta att det sticks och kliar lite! Och dålig stil att skriva taskiga kommentarer till folk som bar bryr sig! Har du inget bättre för dig så är det du som borde skaffa dig ett liv!!!!!!!!!!

 51. Ben, om du nu tycker att det är så dumt att va akttivist! Varför ens gå in på denna sidan? Den här sidan är till för sånna som gillar djur och bryr sig!(och du värkar inte va en av dom) Så har du inget bättre att göra än att skriva taskiga komentarer till folk som bryr sig, så är det du som borde växa upp och skaffa dig ett liv!!!

 52. HEEJHEEJ !!
  Jag tycker iallafall att ni djuraktivister ÄGER !!!
  hoppas ni harre bra ! 🙂

 53. VAD I HELVETE FÖR ROLL SPELAR DET OM MINKARNA DÖR NÄR DE BLIR FRISLÄPPTA!

  DE KOMMER JU ÄNDÅ DÖ PÅ MINKFARMEN, ENDA SKILLNADEN ÄR ATT DE FÅR DÖ I FRIHET ISTÄLLET FÖR I EN BUR MED ETT BILBATTERI I RÖVEN!

  Dessutom förlorar ägaren en massa pengar och det är ju faktikst BARA poisitvt.

 54. OKEJ ATT MAN ÄTER DJUR …. MEN…. DET ÄR INTE PÅ LÅNGA VÄGAR OKEJ ATT BEHANDLA DOM SOM VI GÖR INNAN DOM DÖR!

  VI HAR ALLTID ÄTIT KÖTT OCH DET FINNS MÅNGA DJUR SOM OCKSÅ GÖR DET…. MEN…. LÅTER ANDRA DJUR IN SIN FÅNGST OCH PLÅGAR DEN DÄR HELA DERAS LIV FÖR ATT SEDAN PLÅGA DOM TILL DÖDS?

  DET JAG MENAR ÄR ATT DET ÄR OKEJ ATT ÄTA KÖTT MEN DET HAR ALDIG OCH KOMMER ALDRIG VARA OKEJ ATT BEHANDLA DOM SOM VI ÄKLIGA MÄNNISKOR GÖR!

  OCH NÄR DET GÄLLER PÄLS, JA DÅ MÅSTE MAN LÅSA IN MINKAR I SMÅ BURAR OCH SEDAN, OM VI KANSKE BEFINNER OSS I KINA, FLÅ DEM LEVADE, JAG HAR SJÄLV SETT DET PÅ FILM OCH JAG SKÄMS! MÄNNISKAN ÄR GRYM!

  VI MISSBRUKAR VÅRAN MAKT!

 55. Männiksor äter djur och djur äter människor det är ju naturligt. Men man ska inte behöva plåga de till döds? Bara för att vi ska få lenare gosedjur leksaker och annat onödigt. Ibland så borde de som gör så fråga sig själva. Tänk om någon låste in mig i ett bur och slåg mig och tog av mitt skin levande?
  Skulle det vara kul? Näää..
  Jag tycker att vi ska be åt de här djuren oavsett vilken religion vi har. Vi måste bekämpa den men det är få som bryr sig!
  Vi kanske kan donnera i skolan med klassen pengar till de eller bli fadder till en säll eller panda, det vore smart om varje klass i alla skolor gjorde så i hela världen (de som har råd) så skulle flera miljoner djur räddas.

 56. Hej! vet inte om jag är rätt ute, men min sambo och jag letar efter en hund att adoptera, men hittar inga bra ställen på nätet! Kanske kan du hjälpa oss!
  MVH Conny

 57. Hej! Jag tycker det är helt sjukt att man dödar chinchillor bara för deras mjuka päls! Det är så orättvist dom kan ju inte ens försvara sig mot människor! Har själv två små söta chillor! Men ska åka till anderna och släppa dom fria i ett naturresevat i höst!

  Saknar dom redan!!!

 58. Att leva som männishor, är att veta att vi har ansvar för dem svaga,
  och att ge kärlek och omtänke måste vara natuligt då,
  Djur på vår planett är här för att göra sitt arbete i eco-system och vara våra kompisar, De lever alltid i nuet &i många situationer kan räddar oss från våra osunda tänkar. Vi måste uppskatta deras olika egenskaper. Sätta värde på deras näravaro i vårt planett. Vår regering, måste sätta stop på all tortyr & plågar på djur. Djur har känslor som männishor.
  Dessutom folk måste veta att när dem äter kött, har dem sagt att det är ok
  att uppföda ett varelse i ett fängelse att dem kannpast kan röra sig att efter flera långa plåggsamma år döda den, för att dem ska äta. Regeringen måste förbjuda att folk döda djur. Det finns andra saker att ätta än en varelse döda kropp.

 59. Jag har läst denna debatt och blev bara tvungen att sticka in en liten sak.

  Till Ben:
  Det är facinerande att läsa dina inlägg eftersom du varken kan stava eller har några riktiga argument. Jag kan inte för mitt liv förstå hur du kan tro att någon kommer att ändra sina åsikter på grund av dina höftade slagord. Om man ska bidra till en debatt krävs det att man faktiskt har något att komma med och inte bara pekar finger åt alla andra. Jag tror heller inte att din trovärdighet ökar när du påstår att alla människor som är engagerade i djurrätts-frågor är fanatiska aktivister som gör allt för att förstöra för andra.

  Om du inte förstår detta själv så tycker jag synd om dig.

 60. Till moa såg ditt inlägg till ben vad har stavfel med själva saken att göra ?
  Det är möjligt att inte alla som sysslar med djurrätt är fanatiker men ni har en förmåga att alltid försöka tvinga på andra era åsikter.
  Låt folk äta kött om dem vill jag försöker inte få er att sluta äta grönsaker.

 61. Läste hela debatten med stort intresse…

  Peter, du skriver att djurrättsaktivister har en förmåga att alltid tvinga på andra sina åsikter. Får jag påminna om hur hela den här debatten startade? I det här fallet så var det någon som inte var djurrätsaktivist som med skällsord och förolämpningar skrev om hur fel vi har och som uppmanade oss att släppa våra värderingar och det vi tror på för en (ohälsosam) livsstil. Det är jäkligt svårt och påfrestande att vara vegeterian/vegan ska du veta. Du kan inte ens beställa en vegetarisk rätt på en restaurang utan att någon ska bli alldeles defensiv, förolämpad eller upprörd. Det är som att ni genast känner ett behov av att försvara er, genom att berätta hur fel vi gör. Är det för att ni innerst inne känner er skyldiga? Jag har fakiskt inte alls något emot icke-vegeterianer, jag anser det vara ett personligt val man gör. Men skulle inte du lessna lite på att så fort du ska äta nånting behöva försvara varför du gör det? Jag tror inte att någon iallafall hyfsat påläst människa kan säga att den inte vet att en vegansk/vegetarisk kost är hälsosammare och miljövänligare i längden. Så varför klaga?

  ”Låt folk äta kött om dem vill, jag försöker inte få er att sluta äta grönsaker” – Är det inte det du har gjort i alla dina (väldigt bra skrivna, måste jag tillägga) inlägg här? Har inte poängen i varenda kommentar varit att vi har fel?

  Pers inlägg var fantastiskt tycker jag. Jag kan ärligt säga att jag inte blev vegeterian för att hjälpa djuren, även om det är ett enormt stort plus. Jag blev vegeterian (och jag försöker leva så veganskt jag kan) för respekt för mig själv och min egen hälsa. Jag kommer inte ihåg vem det var som skrev att våra odlade boskap håller landskapen öppna. Sanningen är att skog och regnskogar huggs ned för att bli betesmarker, och pga detta skulle mängden boskap/mark det skulle behövas om alla veganer/vegeterianer började äta kött innebära att vår planet skulle gå under inom en vecka.

 62. hej!
  jag har läst så mycket om djur, hur de blir misshandlade och allt detdär. Jag vill GÖRA något åt saken men vet inte var jag ska vända mig! Jag ser upp till alla aktivister som inte bara sitter där och är emot djurplågeri utan också GÖR något! Jag vill bli en aktivist som släpper ut djur i frihet! så att de får ett lyckligt liv/ slut på sitt liv! Jag är helt emot allting som har med utnyttjandet av djur att göra! Hjälp mig att hitta rätt, att hitta ett sätt att hjälpa till! Jag gör vad som helst för djuren!!!

  /Maria

 63. Ni djurrättsaktivister, vilket skämt! Jag har läst och jag har läst att djuren blabla…
  förfaan era jävla korkskallar sök jobb hos någon bonde över sommarn så ska ni se äkta kärlek till djur, eller djurskötare på cirkus eller vadfaan ni vill! SLUTA FÖRMÄNSKLIGA DJUR, DET ÄR SKADAT!

 64. Jacob: Har du även sett när dina kära bönder tar livet av sina älskade djur? Får jag då fråga om de fäller en tår eller om det hade haft en betydelse övht?

 65. men asså för fan!!!!!!! ge er!!!!
  vi bönner tar hand om djuren håller oss till regler som gör att det knappt går att ha ett djur i laugården och ni en del av er påstår att de misshandlas?!?!?!?!!? vetrineren är på gårn 3-4 gånger om året på oanmälda besök och får aldrig anmärkningar och de ger nästan aldrig till andra!! det ser inte ut på gården som alla jävla djurättsaktivister påstår det ser bra ut!!!! inte ut som skit!!!!! hade en människa brytit ett ben så hade han fått leva och lida även om personen kanske aldrig kommer kunna gå och alltid ha värk!! medans ett djur tvingar ni oss att avliva om det är skadat!!! vad anser ni lider mest!!!! är till och med så min far gråtter ibland när ni håller på för han orkar inte med allt mer! allt han gör är att ut öva sin hobby och bara för det så brännmärks han av de flesta som inte vet hur det ser ut på vår gård!!!!!!! 😛

 66. Hehe vad het det blir:)
  För min del bry jag mig inte. Jag har flera djur hemma, hundar, marsvin, kaniner, hamstar osv. Om en av dem kunde rädda en människa skulle jag gå med på det.
  En människa ÄR mera värld än ett djur. Så är det bara 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *