Clownen Greenspan underhåller igen

DN har idag en intervju med USA:s centralbanks före detta chef Alan Greenspan. Som alltid när en centralbankschef uttalar sig kan man inte göra annat än ta sig för pannan och sitta och gapa.

”Likheten består i att det är en bubbla som har spruckit och att rädslan nu får dominera på finansmarknaderna. Så var det också 1987 och 1998, liksom vid en rad kriser längre tillbaka i tiden. I detta avseende har den mänskliga naturen inte ändrats och tydligen lär man sig aldrig något.”

Så det är den mänskliga naturen som är så omöjlig och irrationell att vi måste ha en centralbank som styr och ställer över oss! Tydligen lär man sig aldrig något. Att papperspengar alltid förr eller senare kollapsar t ex.

”Subprimemarknaden i sig har inte gett upphov till den nuvarande krisen. Så stor är inte denna marknad att problemen där skulle leda till internationellt kaos.”

Oooh! Vilket snille som har insett det! Men…

”I stället ligger orsaken i omvandlingen av lånen till värdepapper som har spritts från Wall Street runt över världen.”

… nja… är det verkligen orsaken? Vem är det egentligen som har orsakat att dessa lån existerar alls? Kan det kanske ha något att göra med en centralt styrd löjligt låg ränta?

”Överflöd på kapital har gjort att risk blivit alldeles för lågt värderad i hela världen. De långa marknadsräntorna har tryckts ner och fastighetspriserna rusat uppåt. Det gäller många länder och inte enbart USA”

Överflöd av kapital ja! Var kommer det ifrån, Alan? Är det inte din efterföljare Helikopter-Ben som har sagt något om en fantastisk uppfinning som kallas sedelpress?

”Detta var ett globalt problem som Federal Reserve inte kunde göra något åt. Att det blivit så berodde inte så mycket på USA som på att framför allt de oljeexporterande länderna hade svårt att använda sina väldiga inkomster. Deras intensiva jakt på investeringsobjekt skapade en onormal situation, där det blåstes upp finansiella bubblor som förr eller senare måste brista.”

Jaha du Alan, vilket underhållande sätt att skylla ifrån sig. Men kan du förklara för mig: dessa enorma pengamängder som de oljeexporterande länderna har fått för sin olja, var kommer de ifrån? Har de uppstått ur tomma intet? Jo, just det.

”Med den information som fanns tillgänglig kunde Federal Reserve inte ha hindrat vad som skedde.”

Nej, ingen centralbank har någonsin åstadkommit något bra eller konstruktivt, och när de sedan försöker rätta till sina egna misstag så blir allt bara värre.

”Skrupelfria personer började då slarva med säkerheterna. Det begicks brottsliga handlingar, som bör få rättsliga följder för de inblandade. I fortsättningen behövs det en striktare övervakning för att liknande situationer inte ska uppstå.”

Kontroll, övervakning och reglering! Det är lösningen på allt. Och när sedan allt kajkar ut ännu mer på grund av detta så skyller du återigen på den irrationella marknaden som inte kan ta sitt ansvar. Lösningen blir förstås ännu mer kontroll, övervakning och reglering. Har vi inte nog bevis för att centralstyrda planekonomier inte fungerar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *