Dålig tidningsundersökning av LO

LO har gjort en undersökning bland sina medlemmar om deras tidningsläsande. Det visar sig att 62% har dagstidning. Men det finns enligt min mening ett stort fel med undersökningen, nämligen sättet de har ställt frågan: ”Har Du i bostaden tillgång till daglig tidning (även kvällstidning, varannandags-tidning)?” Om jag hade fått den frågan så hade jag svarat ja. Jag har ingen papperstidning, men jag läser dagstidningar på nätet varje dag. Det är nog fler nättidningsläsare än jag som skulle svara så. Det är alltså förmodligen färre än 62% som får en daglig papperstidning hemskickad, men fler än 62% som läser en dagstidning hemma (pappers- eller på nätet).

Nedgången i tidningsläsandet har enligt undersökningen avstannat (vilket förmodligen beror på att allt fler svarar ”ja” på frågan för att de har tillgång till nättidningar). Det kommenteras med: ”Detta är också glädjande. Att läsa tidningar ger möjligheter till begrundan och eftertanke på ett sätt som oftast inte är möjligt i andra medier. Det skrivna ordet har den fördelen att det kan läsas flera gånger och i den takt som man själva önskar. Som samhällsorienterare spelar tidningarna en stor roll. I det offentliga samtal som är så viktigt för demokratin har dagstidningarna en mycket stor betydelse.” Men det gäller ju även för tidningar på nätet.

Varför ska man läsa papperstidningar när de finns gratis på nätet? Jag går igenom DN, SvD, AB, Expressen, Di samt Computer Sweden varje morgon, till frukosten (RSS är ett utmärkt hjälpmedel). Papperstidningar kostar pengar, tar plats, väger kilon och måste bäras till återvinningen, och man hinner bara läsa en bråkdel av innehållet. Dessutom är de sämre för miljön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *