Den torra materialism nu kommer

En extremistisk ateist till rektor i Lövestad beslöt att bojkotta andra versen i ”Den blomstertid nu kommer” därför att den innehöll något om Gud:

De fagra blomsterängar och åkerns ädla säd,
de rika örtesängar och lundens gröna träd,
de skola oss påminna, Guds godhets rikedom,
att vi den nåd besinna, som räcker året om

Men vad menas med Gud egentligen? Om man tänker på just den kristna guden som nämns i bibeln så kan jag förstå om man inte vill indoktrinera barnen med de föreställningarna. Men den här versen handlar inte om något specifikt kristet, utan om att 1) naturen är vacker om sommaren, 2) detta visar att Gud är god och 3) Gud är god mot oss oavsett hur vi är och inte bara på sommaren.

Det är något som anhängare av de flesta religioner kan hålla med om. Men även om man är die-hard ateist så kan man byta ut ”Gud” mot ”Universum”. Universum är gott, är inte det en ganska trevlig tanke? Att även om vi måste uppleva naturkatastrofer och andra människors ondska så har i alla fall Universum gjort så att vi får uppleva en massa trevligt. Och då kan man väl se det som gott.

Man kan även tolka det humanetiskt, så att när det talas om Guds godhet så åsyftas egentligen våra egna attityder till varandra. Tyck om och acceptera varandra oavsett hur vi är. Men till och med det är tydligen för magstarkt för vissa rektorer, som bara vill sjunga om handgripliga saker som träd och blommor.

2 reaktioner till “Den torra materialism nu kommer”

  1. Det handlar om att skolavslutningen inte är en kristen högtid. Det är en avslutning på dina studier för terminen.

    Låt kyrkan annordna sin kristna högtid, öppna även synagoger, buddistiska tempel och en mosk efter skolavslutningen, men håll religionen utanför skolan.

  2. Men min poäng var att en text om Gud inte nödvändigtvis behöver vara kristen eller ens religiös. Jag håller med om att skolavslutningar inte ska hållas i kyrkor eller andra religiösa byggnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *