Sedan ganska många år tillbaka lever USA på andra länders arbete. Importen är mycket större än exporten. Andra länder skeppar varor och tjänster till USA, och som betalning får de endast värdelösa papperspengar som ständigt ökar i mängd. USA:s välfärd är finansierad genom att skapa mer pengar, dollars. Så kan de göra av huvudsakligen två anledningar: Den ena är att dollarn är världens reservvaluta, som används för internationell handel och innehas i stora belopp av alla centralbanker. USA har fördelar gentemot andra länder pga detta. En modern form av imperialism.
Den andra anledningen, vilket är ett problem även för andra länders valutor, är att de är så kallade fiatvalutor. Med detta menas att de inte är uppbackade av något verkligt värde, t ex guld. Det gör att centralbankerna är frestade att skapa mer och mer pengar för att hålla igång ekonomin. Detta är precis vad de gör, 10-20% ökar penningmängden per år just nu. Detta är den verkliga inflationen, inte de 2% som KPI visar. De enorma pengamängderna kommer förr eller senare in i omlopp och då visar sig inflationen i alla priser, alternativt (om centralbanken som nu tvingar KPI till 2%) hamnar vi i en depression.
Allteftersom andra länder blir mer skeptiska mot dollarn kommer de att överge den som reservvaluta. Det gillar förstås inte USA, eftersom de lever på detta privilegium. De är beredda att ta till alla medel för att behålla det, även vapen. Och gissa vad, det var precis det som gjorde att de invaderade Irak. Saddam Hussein började sälja sin olja i Euro istället för i dollar. Ett par månader efter invasionen hade USA återställt ordningen och oljan såldes åter i dollar.
Nu hotar Kina med att överge dollarn. Vad händer då? USA lär inte anfalla Kina, däremot kanske de startar ett handelskrig och inför tullar. Precis som på 30-talet, vilket ledde till den stora depressionen.
Hur man än bär sig åt kan det bara leda till att USA mister sin ställning som stormakt, dollarn faller och övriga fiatvalutor följer med i fallet.
För att skydda sig finns bara ett sätt: att byta ut sina fiatpengar mot tillgångar som inte tappar värde. Exempelvis guld. Guld är riktiga pengar, de kommer alltid att gå att använda i byteshandel.
Det några decennier gamla experimentet med fiatvalutor går mot sitt oundvikliga slut. En återinförd koppling mellan valuta och guld samt avskaffad centralbank är den nödvändiga ersättningen. Makten över pengarna åter till folket!
Intressant och aktuell artikel.
Har också lyssnat en del på presidentkandidaten Ron Paul, som är USAs enda hederliga politiker mig veterligen. Han talar sanning om USAs problem idag och har därför lösningar på dem.
USA lånar nästan 3 miljarder dollar om dagen från Kina och Japan för att klara sina utgifter och betalar nästa 1000 miljarder dollar per år för sitt militära imperium i 130 länder, enligt Ron Paul. Det kan inte fortsätta hur länge som helst.
Därför tycker Ron Paul. Ta hem trupperna från Irak omedelbart. Sluta med nationsbyggande och imperibyggande samt att blanda sig andra länders politik. Balansera budgeten och inför sund monetär politik. Samt minimera staten och skatterna.
Jag tycker att Ron Paul är den som har det bästa budskapet av samtliga president kandidater. Det är väldigt sällsynt med ärliga politiker och det är den absolut viktigaste egenskapen av alla. Älskar hur han finner styrka och vägledning i den amerikanska konstitutionen.
Håller med om att Ron Paul är den bästa kandidaten! Han försvarar den lilla människans frihet, inte stater och centralbanker. Han verkar inspirerad av den österrikiska ekonomiska skolan. http://www.mises.org
Det där om guldet och Världsbanken osv. tas faktiskt upp i en dokumentär om världspolitik, 9/11, kriget mot terror, religion som fått riktigt bra betyg. Heter (American) Zeitgeist, och finns på torrentsidor, Google Videos osv.
Hej!
Dollarn kom till genom att 5 banker slog sig samman och skapade The Federal Reserve som tillverkar och styr över Förenta staternas valuta. Federal Reserve styrs inte av den Amerikanska staten, utan är en koalition av banker. När den Amerikanska regeringen behöver nya dollar, så tillverkar Federal Reserve nya av papper som sen lånas ut till Regeringen för dollarns värde. Detta är helt absurt, men sant.
/Mikael
Antar att du är inspirerad av den österrikiska skolan.
Centralbankerna styr ju inte över hur mycket papperspengar, eller elektroniska pengar som är i omlopp, utan över priset på att hålla dessa pengar, dvs räntan. En ökning av penningmängden betyder alltså att pengar skulle minska då måste centralbankerna köpa tillbaka pengar för att hålla räntan konstant. aktörer är beredda att betala räntan för att hålla pengar. Om efterfrågan på
Om man har en guldstandard, dvs en fast mängd pengar, samtidigt som det är tillväxt och produktivitetsökningar då måste nominella priserna sjunka. En av de positiva effekterna med fiat pengar är väl att man kan hålla en låg inflation som ungefär motsvaras av produktivitetstillväxten. Det är ju i praktiken problem med sjunkande nominella priser eftersom människor upplever sig fattigare då. Eller hur skulle det lösas med guldstandard?
Vi har ju ekvationen MV=PY. Där M är money supply, V är velocity dvs omsättningshastigheten typ, P är prisnivån och Y är GDP. Velocity är ingenting som ändras kontinuerligt har jag för mig. Med guldstandard är M fast. Det innebär att en ökning av Y måste ge en minskning i P. Så ökad tillväxt leder till deflation.
När det var guldstandard i världen mellan 1870-1914 då hade man också omväxlande inflation och deflation. Deflation är väldigt skadligt för ekonomin då det kan uppstå en situation där ingen vill konsumera eftersom priserna sjunker, och varor kommer att bli billigare i framtiden. Det finns också ett speciellt problem med nominella löner som är mycket svåra justera nedåt. Är inte detta en risk och något dåligt med guldstandard, eller menar du att det är bättre än dagens situation?
rättning:
Centralbankerna styr ju inte över hur mycket papperspengar, eller elektroniska pengar som är i omlopp, utan över priset på att hålla dessa pengar, dvs räntan. En ökning av penningmängden betyder alltså att efterfrågan på pengar stigit och att flera aktörer är beredda att betala räntan för att kunna hålla pengar. Om efterfrågan på pengar istället skulle minska då måste centralbankerna köpa tillbaka pengar för att hålla räntan konstant.
Centralbankerna styr inte direkt över penningmängden, nej. Men indirekt gör de det, genom att den låga räntan ökar efterfrågan på pengar.
Centralbankerna tycker ju att människor ska sansa sig och inte låna så förskräckligt mycket, men det är klart att man lånar om det är billigt!
Ja, priserna skulle sjunka med en fast penningmängd. So what? Det är ju bra! Då får vi mer för pengarna och behöver inte höja lönerna. Vad menar du med att människor upplever sig fattigare med sjunkande priser? Det är ju tvärtom. Man får mer och mer för pengarna.
Argumentet mot deflation tycker jag inte håller alls. Vi har ju sjunkande priser på t ex hemelektronik, men inte handlar vi mindre sådant för det, snarare tvärt om. När priset på en dator sjunker så tänker vi inte ”jag ska vänta med att köpa en dator, för den blir billigare nästa månad”, utan vi tänker ”oj vad billig datorn har blivit nu, jag har redan råd att köpa den”.
Varför skulle löner behöva justeras nedåt? Enda anledningen jag kan se är befolkningsökningen, den genomsnittliga mängden guld per person minskar alltså, men det är nog försumbart särskilt med tanke på att det bryts nytt guld hela tiden.
Deflation riskerar att ge en negativ real ränta. Det innebär att människor skjuter på sin konsumtion. Det innebär också att man tjänar pengar på att låna. Att vissa priser faller, t.ex på hemelektronik är inte alls samma sak som deflation. Japans erfarenhet av deflation på 90-talet tyder på att deflation är mycket skadligt.
Människor upplever sig fattigare därför att de ser sin nominella lön minska.
I den inflationsekonomi vi lever i (dvs ökande penningmängd), minskar besparingar i värde och lån krymper. Det gör det attraktivt att låna och oattraktivt att spara. Det uppmuntrar kortsiktig konsumtion och hindrar långsiktiga investeringar. Det är givetvis dåligt för ekonomin.
I en deflationsekonomi (dvs minskande penningmängd), ökar besparingar i värde och lån växer. Det hindrar konsumtion och gör att folk stoppar pengarna i madrassen istället. Det är givetvis också dåligt för ekonomin.
I en ekonomi med varken inflation eller deflation (dvs konstant penningmängd), varken ökar eller minskar värdet på besparingar och lån. Ett kilo guld är ett kilo guld och kan inte vara något annat. Givetvis måste det vara bättre än både inflation och deflation. Priserna på varor och tjänster sjunker då i takt med effektiviseringar, men inte lönerna. Om jag jobbar som städare med lön på 200 g guld i månaden och får ständigt bättre städutrustning så kommer jag att städa effektivare. Då kan jag sänka priset på städningen per kund, men å andra sidan har jag tid att städa åt fler. Jag kan alltså behålla samma lön.