Tomatodling utan jord och sol

Svenska Dagbladet har en bra artikelserie om de smaklösa och näringsfattiga grönsakerna i handeln. Ja, vem kan inte hålla med om att t ex tomater köpta i den vanliga livsmedelshandeln oftast inte smakar någonting eller rentav illa. Det mest tragiska är att i synnerhet unga människor uppväxta i stan kanske tror att det är så grönsaker ska smaka, om de aldriga har smakat hemodlade. Med resultat att de hellre äter pommes frittes och Coca cola.

Enda sättet att få grönsaker och frukt som de var tänkta från början är att odla gamla sorter själv, på ekologiskt vis. Mina sockerärter och morötter är helt fantastiska, jag kan äta dem som godis. Söta, massor av smaknyanser. För att inte tala om vinteräpplena från mitt över 50 år gamla äppelträd.

Att grönsakerna i handeln smakar som de gör är emellertid inte konstigt. En kommentator i SvD:s artikelserie ger förklaringen:

Sanningen är att gurkan och tomaten växer inomhus i växthus med datakontrollerat fukt och ljus utan sol och ofta utan jord, med ett cellstoffliknande läskpapper som gödslas, plantorna kan bli ca: 12 m, höga och avbladas nedtill efterhand och rullas därefter upp på en rulle . En planta ger 100 tals kilo.

En annan kommentator:

När jag var barn växte tomater i JORD. De var stora, ojämna i form och färg och doftade… Man kunde känna deras doft på 5-10 meters avstånd. De smakade härligt också. SVENSKA tomater av i dag har aldrig varit i närheten av JORD. De får dropp – doserad näring – i sina uppvärmda, elbelysta växthus.

Hur många känner till att det är så tomatodling går till?

En kommentar till “Tomatodling utan jord och sol”

  1. Jo, visst är det skrämmande med dagens odlingar. Ofta pratar man ju också om en livscykelanalys där det visade sig att spanska tomater, odlade på friland och transporterade med bil till Sverige, kräver mindre energi än de svenska växthusodlade…
    Men det finns undantag. Vårt växthus är delvis byggt i en jordsluttning, med glas i taket och mot söder. på så sätt utnyttjar vi jordens tröghet både för att värma huset på natten och för att kyla på dagen. Den tilläggsvärme som ändå behövs kommer från vedeldning och solfångare – vi har ingen oljeuppvärmning alls på gården. Dessutom tycker vi att det inte är är försvarbart att odla tomater i Sverige mitt i vintern. Vi stänger vårt växthus i oktober och drar igång det i början av mars. Säsongen för tomaterna är mitten av juni till början av oktober. Det finns säkert många mindre odlare som resonerar som vi. Jag skulle därför vilja uppmana alla som bryr sig om miljön: Ät inte tomater på vintern! Välj c-vitaminrika kålrötter och andra rotfrukter. Frossa i tomater när det finns svenska, som inte har behövt så mycket tilläggsenergi. Välj ekologiska tomater, som har vuxit i riktig jord.
    Marica Möller
    Torfolk Gård

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *