Liberaler bekämpar endast ofrihet

”Socialister bekämpar rikedom. Liberaler bekämpar fattigdom”, säger Fredrik Segerfeldt i en debatt i TV4. Det är ju ett kärnfullt sätt att uttrycka det.

Fast jag skulle nog säga att liberaler endast bekämpar ofrihet. Sen kommer det som en konsekvens att fria människor skapar rikedom. Eftersom människor är olika bra på att skapa rikedom så blir de som är bra på det rikare än andra. Det finns ingen orättvisa i detta. Ingen har tagit något från någon annan.

Men Johan Ehrenberg påstår att rika människor blir det på andras bekostnad. Som vanligt när detta påstås kommer ingen förklaring till hur det skulle gå till. Jag skulle vilja veta: När används våldet eller tvånget eller hotet som gör att fattiga människor hålls kvar i fattigdom? Hur ser det ut? Vem håller i batongen eller pistolen? Tyvärr ställdes inte den frågan i programmet.

Vad vi vet är att när människor släpps fria att skapa rikedom så blir alla människor rikare, även de mest fattiga, därför att ingen människa lever isolerad. Inte ens en uteliggare i Sverige behöver svälta, därför att den lever i ett rikt samhälle.

Som vanligt misstolkas liberaler av media. Segerfeldt säger inte alls att klyftorna ”inte är tillräckligt stora”, som det står i beskrivningen till programmet. Han säger att om det visar sig att stora inkomstskillnader medför ökande rikedom för alla så är dessa acceptabla. Det är långt ifrån samma sak som att mena att stora inkomstskillnader är eftersträvansvärda. Men jag tycker han skulle trycka mer på att det är friheten som är den viktiga principen.

Men det roligaste med den här debatten var att Ehrenberg erkänner att han bekämpar rikedom. Om man driver det till sin spets så hamnar man i Nordkorea, där viss fri marknad tillåts – så länge ingen blir rik på det. Så fort någon samlar på sig mer pengar än vad som behövs för mat och tak över huvudet, då tar staten det ifrån den. Eller i Sverige på 70-talet, när marginalskatten var så hög så att det fungerade på samma sätt.

Inkomstsklyftorna%20i%20Sverige%20forts%C3%A4tter%20att%20%C3%B6ka

4 reaktioner till “Liberaler bekämpar endast ofrihet”

  1. snuten håller i batongen och pistolen. betalar du inte räkningen så kommer tillslut kronofogden. vägra så kommer polisen. Försök göra seriöst motstånd och du är död, eller svårt skadad…

    Fucka civilisationen alla ”sicialister” ni/vi kommer alla dö av svält och katastrofer annars! GO VEGAN

    ANIMAL LIBERATION

  2. frej, om du vägrar betala dina räkningar så stjäl du av någon annan. Självklart kommer då snuten med batong och pistol, med rätta.
    Det är naturen som tvingar dig att arbeta för att överleva, INTE någon annan människa. För att bevisa det kan du ju prova att vara självförsörjande och se vad som händer om du slutar arbeta…

    Vad menar du med att kapitalisten glömmer inflationen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *