Miljöförstöring beror på brist på miljömedvetande

Marknadsekonomi är det mest framgångsrika ekonomiska ”systemet” helt enkelt eftersom det bygger på frihet (liberalism). Vad däremot många ”liberaler” har fått för sig är att de alltid ska stå på företagens sida mot den lilla människan och mot djuren och naturen. Det är inte särskilt liberalt utan korporativistiskt eller konservativt.

Många liberaler vägrar också, i sin iver att ta avstånd från allt kollektivt, inse att det finns sant kollektiva företeelser, som världshaven eller luften, som vi gemensamt måste ta ansvar för. Att privat ägande fungerar bättre när det gäller ansvarstagande (vilket det de facto gör) innebär inte att vi helt ska låta bli att försöka ta ansvar för det som är sant kollektivt.

Många skulle invända mot påståendet att marknadsekonomin är framgångsrik med att peka på miljöförstöringen. Men den är ju inte en konsekvens av marknadsekonomin som sådan utan av att människor inte är miljömedvetna. Tänk tanken om alla människor skulle bli extremt miljömedvetna. Vad skulle hända? På grund av ändrade konsumtionsvanor skulle flygtrafiken och biltrafiken reduceras till en bråkdel av dagens trafik, till förmån för mer energieffektiva transportmedel. Alla skulle bli så gott som veganer, enbart av miljöskäl. Giftiga kemikalier skulle försvinna från alla produkter. Konsumtionen av prylar skulle överhuvud taget minska kraftigt, till förmån för tillväxt av lokala tjänster och tjänster på nätet. Och så vidare. Inget av detta skulle kräva att vi avskaffar marknadsekonomin, den skulle bara ändra inriktning på tillväxten.

2 reaktioner till “Miljöförstöring beror på brist på miljömedvetande”

  1. Som sagt, tänk om alla skulle vara socialister. Då skulle vi kunna införa det perfekta socialistiska samhället utan att tvinga någon. Det vore slutet på all fattigdom och diskriminering. Harmonin skulle vara total.

    Om vi kommer tillbaks till verkligehten en stund så kan vi ganska enkelt konstatera att all utopier som människan tänkt ut genom tiderna skulle kunna gå att uppnå om vi alla bara började tänka och tycka likadant. Att försöka få ett slut på miljöförstöringen genom att försöka upplysa nära sju miljarder människor i vad som är miljöfarligt eller inte är som att försöka få ett slut på den olovliga fildelningen på Internet genom att upplysa mijoner ungdomar om hur mycket mindre pengar artister tjänar. Det faller på sin egen orimlighet, helt enkelt.

    Mitt tips är därför att ta en portion pragmatism för att istället klura ut hur vi kan få bukt med saker som miljöproblemen utan att alla är lika mycket upplysta i frågan som dig.

  2. Du borde lära dig vad ett tankeexperiment är. Syftet med detta tankeexperiment (att alla vore extremt miljömedvetna) var att visa att marknadsekonomin inte är en orsak till miljöförstöring, utan att den verkliga orsaken finns i människors huvuden. Jag menade inte att vi (vem?) ska försöka omvända alla människor. Som sagt, miljöavgifter är moraliskt försvarbara eftersom de följer principen att om man förstör för andra så ska de ersättas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *