Miljoner grisar hotas av slakt

Expressen hade en sån bra rubrik på sin hemsida idag: ”10 000-tals grisar hotas av slakt”. Äntligen uppmärksammas detta massmördande! tänkte jag. Fast fattades det inte några nollor i den siffran?
Men när jag läste artikeln fann jag att Expressen tydligen bara uppfattar en liten del av grismördandet som ett hot mot grisarna. Artikeln handlade om att 10 000-tals grisar var smittade av salmonella. Djuren var tydligen inte sjuka, utan bara smittade. Men de skulle ändå dödas, ”så att det inte drabbar konsumenterna”. Konsumenterna av grisarnas kroppar alltså. Man kunde också läsa att symptomen på salmonella var ”illamående med kräkningar, magkramp, diarré, feber, huvudvärk”. Det stod inte om detta gällde människorna eller grisarna eller både och. Men med tanke på att ingen bryr sig om hur en gris mår så antar jag att det syftade på människornas symptom. Så nu ska alltså tiotusentals friska grisar dö bara för att undvika att en handfull människor får kräksjuka. Oj, vilken känsla för proportioner!
Men jag har en bättre lösning. Jag vet hur grisarna kan slippa att dö i förtid och att smittas av salmonella, hur konsumenterna ska slippa oroa sig för att smittas och hur lantbrukarna ska undvika att oroa sig för sin ekonomi, och hur inte bara 10 000-tals utan 10 000 000-tals grisar ska slippa födas upp i trånga bås: Sluta äta likdelar. Sluta föda upp miljoner grisar. Odla och ät baljväxter och andra vegetabilier istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *