Om LCHF-dieten

Det är mycket snack om LCHF (Low Carbohydrate High Fat) nu. Alltså dieten där man utesluter (nästan) alla kolhydrater och ökar mängden fett. Många överviktiga går snabbt och lätt ner i vikt med den dieten.

Logiken är enkel: Ta bort kolhydrater och ät dig mätt på fett istället. Då känner du dig mätt utan att äta lika mycket och går därmed ner i vikt.

Klart att det funkar, men då får man ta biverkningarna också.

Problemet med dessa LCHF:are är 1) att de drar allt till sin spets, de utesluter ALLA (eller nästa alla) kolhydrater vilket inte är hälsosamt, eftersom kroppen behöver socker (glukos) och 2) att de äter animaliska fetter istället för vegetabiliska.

Förmodligen har de aldrig testat att endast utesluta raffinerade kolhydrater (vitt mjöl, vitt socker) och öka mängden grönsaker, baljväxter, nötter, frön och vegetabiliska oljor. Hade de gjort det så hade de också gått ner i vikt rejält. Möjligen inte lika snabbt som med LCHF, men utan biverkningarna, och mycket nyttigare, djurvänligare och miljövänligare.

Råris, havregryn och potatis mättar bra och är nyttigt. Vilken idioti att utesluta sådant!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *