Djurrättsfrågor från skolelev

Djurrättsfrågan har kommit i skymundan på sistone, så här får ni se svar på några frågor från en skolelev jag fick idag:

Jag har en liten fråga till er angående djurslakten och om det är rätt att slakta och äta kött. Varför ska man inte få göra det, det går ju till så i naturen, så varför skulle det vara fel?

Är det verkligen det som pågår i naturen som ska bestämma vad som är moraliskt rätt och fel? I naturen finns både våldtäkter och stölder, men inte tycker vi sådant är rätt för det.

Sedan så har jag aldrig sett några köttfabriker ute i naturen. Det sätt som djur föds upp på i fabrikslokalen kan väl inte påstås vara naturligt.

Nej, det som bestämmer vad som är rätt och fel är om någon blir lidande av vårt handlande eller inte. Jag tycker även att vi ska känna respekt för allt levande, det är bäst i det långa loppet både för djuren, miljön och oss själva.

Varför får inte vi äta djur när lejon och tigrar får det?

Lejon och tigrar är rena köttätare och måste äta kött. De har inte heller förstånd att inse att deras bytesdjur lider och dör, de ser dem endast som mat.

Människor däremot kan leva helt vegetariskt, och vi kan inse att djur lider och dör om vi äter upp dem. Dessutom kan vi nuförtiden framställa så mycket och billig vegetarisk mat att vi inte behöver äta djur.

Är vi mindre värda än dem?

Jag tycker att det är fel att tala om värde när det gäller kännande varelser. Är du mer värd än din farmor? Är en professor mer värd än en senil åldring? Varför ska vi ställa sådana frågor? Är inte det ganska fascistiskt? Och vad menar vi med detta värde? Värde för dig personligen? För ekonomin? För Gud?

Vi ska inte försöka jämföra varelsers ”värde”. Vi ska försöka respektera allt levande och fråga oss vad våra handlingar får för konsekvenser för andra. Lider grisen när vi stänger in den och slaktar den? Ja. Kan vi äta något annat, som inte orsakar grisar lidande? Ja. Alltså gör vi det.

Eller tycker ni att de också gör fel?
Man kanske skulle tvinga dem att inte heller äta kött, de kanske skulle må bättre på bananer?

Det är bara de som kan förstå att de gör fel som gör fel. Det vill säga de flesta människor men inga djur.
Rovdjur mår inte bra av att äta bananer. Men för människor är bananer nyttiga.

Det är ju så att jag är kristen och tror på det som står i bibeln och där står det att gud skapade djuren så att vi skulle ta hand om dem och leva av dem!

Så jag fattar inte riktigt vad det är som är fel i det hela?

I bibeln står mycket som är motsägande, det står t ex också på något ställe att vi ska äta endast växter. Så jag tycker inte att bibeln kan ge någon vägledning i denna fråga.

Men många kristna brukar ju tala om att människan ska ”förvalta” skapelsen. Det tycker jag inte man gör särskilt bra om man bygger stora fabriker där man föder upp och dödar djur trots att man lika gärna kan äta vegetariskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *